Mai multe case din oraşul Leova sunt supuse pericolului de a se prăbuşi din cauza alunecărilor de teren. Malul râului Prut în zonă s-a surpat până în grădina unei familii. Până la casă mai sunt nouă metri. Dacă nu vor fi întreprinse acţiuni, situaţia se poate agrava, în pericol fiind puse 12 gospodării. Declaraţii în acest sens a făcut pentru IPN primarul oraşului Leova, Vitalie Gargaun.

Edilul spune că procesul de surpare a malului a început încă acum 20 de ani. Din cauza coborârii nivelului apei în râul Prut, izvoarele subterane au început să iasă la suprafaţă. Pe an ce trece, situaţia se agravează. „Cât era Prutul ridicat, nu era o problemă. A început să sece şi alunecă malul”, a explicat Vitalie Gărgăun.

Potrivit edilului, e nevoie de un complex de diguri din beton armat şi un complex de drenaj, pentru a opri procesul. Vitalie Gargaun spune că, deşi teritoriul este gestionat de Ministerul Afacerilor Interne şi de către Agenţia Apele Moldovei, situaţia creată este lăsată pe seama administraţiei locale, care nu dispune de resurse financiare necesare.