/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Câinii mor la azilul „AOVA”. În această iarnă, mai multe animale au murit de foame și frig

missing
21 martie 2018, ora 19:44

„Sunt alocați foarte mulți bani pentru omorârea câinilor, fiindcă să ucizi este mai simplu decât să-i întreții. Ai luat și l-ai ucis”.

„Acești căței au fost aduși de o fată. Stăpânul a spus ca cineva să-i ia, în caz contrar ar fi chemat serviciile speciale care i-ar fi omorât”.

La acest azil și-au găsit salvarea sute de câini. Majoritatea sunt aduși aici de cetățeni. Galina, stăpâna azilului, spune că acum are la întreținere aproape 250 de animale. Erau mult mai multe. O parte au murit însă în această iarnă. „Foarte greu a fost în această iarnă, ca niciodată. În această iarnă au murit mulți câini. Este pentru prima dată când au murit atâția câini”, spune Galina Cighir, proprietarea azilului „AOVA”.

Zilnic, pentru întreținerea azilului, Galina cheltuiește aproximativ 1200 de lei – bani pe care îi primește de la copiii săi, de la prieteni și din donații: „Dacă avem terci, atunci aproximativ 400 de kg. Dacă carne, atunci 300 de kilograme, dacă hrană specială atunci 100 de kilograme, totul este foarte scump. De unde banii? Ne mai ajută oamenii, dar nu mai au puteri. Ajută aceeași oameni de fiecare dată. Ne mai ajută copiii noștri”.

Un câine a fost adus la azil chiar în ziua filmărilor. El a fost salvat de o trecătoare. „Câinele nici măcar nu se poate ridica. Este doar piele și os… Secolul XXI. Da… îi este frică”.

În fiecare zi, Galina și prietena sa Olga se roagă să fie adoptați măcar câinii de rasă. Unul dintre aceștia este Baiazid, un „Stafford”, care are nevoie de niște stăpâni grijulii. „Lui îi place să se joace, este foarte gentil cu oamenii. Are nevoie de o familie care să-l educe, ca el să aibă o casă, ca să-i acorde atenție, să fie dresat. Este un câine extraordinar. El trebuie educat. Este un băiat foarte drăgăstos”, spune Olga, voluntară la azil.

Galina spune că anul trecut primăria a promis că va oferi azilului 150 de mii de lei. Doar promisiuni. În realitate, autoritățile le-au întors spatele, spune femeia. Responsabilii de la Primărie spun că cei de la azil nu au respectat caietul de sarcini.

„Am fost informați că putem de acești bani să construim cuștile, dar ulterior totul a frânat. Eu pur și simplu sunam și nimeni nu răspundea”, a menționat Galina Cighir.

„În caietul de sarcini era necesități de mâncare pentru animale, medicamente, gard și „voliere”. Au început discuții că ei de fapt au nevoie de salarizare. Noi am spus că banii respectivi nu putem să-i oferim pentru salarizare”, susține Ruslan Codreanu, viceprimar de Chișinău.

Viceprimarul spune că banii vor fi oferiți doar atunci când cei de la azil vor respecta caietul de sarcini. Până atunci azilul se bazează doar pe doritorii de a oferi hrană sau medicamente pentru câini.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram