Peste 600 de copii din Moldova au abandonat domiciliile în 2017, majoritatea fiind fete până în 15 ani. Datele au fost prezentate astăzi de Inspectoratul General al Poliției. Sute de minori aleg să locuiască în stradă din cauza conflictelor în familie sau pentru ca părinții le interzic să aibă anumite relații cu semenii lor. Specialiștii spun că autoritățile ar trebui să educe viitorii părinți și să le explice consecințele unei relații incorecte cu copiii lor.

Chiar dacă cifrele sunt în descreștere față de anul trecut, poliția se arată îngrijorată în legătură cu indiferența unor părinți față de minorii care fug de acasă.

Avem șapte cazuri când copiii au devenit victime ale traficului, cu scop de cerșit și exploatare sexuală. Nemaivorbind de zecile de cazuri de infracțiuni comise: jafuri, furturi, pentru a-și dobândi sursa de existență, fără să aibă capacitatea să o facă legal”, spune Marin Maxian, șeful Direcției Generală Securitate Publică.

Potrivit poliției, astfel de situații se întâlnesc mai des în mediul rural, fiind vorba de regiunea Strășeni și Orhei.

În 117 cazuri, copiii au invocat prezența conflictelor în familie, comportamentul amoral al părinților și abuzul fizic sau psihic de care sunt supuși”, explică Maxian.

În contextul neînțelegerilor din familie, copiii care își abandonează casa denunță relații nu tocmai bune cu părinții, probleme economice sau abuz fizic, psihologic și chiar sexual.

Totul după timp, după normă, pas cu pas se raportează zilnic – îl însărcinează exagerat, nu îi oferă posibilitatea de a se simți și copil, tot este un factor nociv, deoarece este o extremă”, afirmă Daniel Mazepa, specialist principal Securitate Publică IGP.

Și unii oameni confirmă argumentele invocate de polițiști.

Probabil este problema în familie în primul rând, că nu este atenție din partea părinților”.

Mulți sunt plecați, copiii rămân pe seama altor rude sau bunei”.

Din motiv că părinții sunt ocupați cu treburile lor, cu serviciul lor”.

Deși confirmă existența fenomenului în societate, oamenii susțin că în familiile lor nu s-au confruntat cu această problemă.

Nu, spre bucuria mea, m-am înțeles mereu cu părinții mei”.

Nu, cu copiii mei așa probleme nu am avut”.

Nu pot răspunde, ai mei nu sunt în stradă”.

Din numărul total de copii care au abandonat anul trecut domiciliul, 269 au făcut-o pentru prima dată, iar 295 de copii au abandonat domiciliile repetat. Specialiștii susțin că autoritățile trebuie să se implice mai activ în educarea viitorilor părinți și să le ofere sprijin în situațiile de criză.

La nivel de prevenire, mecanismul sectorial trebuie să aibă o intervenție foarte serioasă, să identifice din timp familiile unde sunt copii, care au un comportament emoțional complex. Noi întoarcem copiii din stradă și îi întoarcem în familii, dar nu se lucrează cu familiile, în familii rămâne aceeași situație”, explică Maia Bănărescu, avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.

Astăzi marcăm Ziua internațională a copiilor străzii. Această zi a fost stabilită în 1998, prin Rezoluția Forumului Internaţional „Prietenii copiilor străzii”, desfășurat la Varșovia.

Reporter: Ana Sîrbu;
Imagine: Vlad Coroban.