/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Un om de afaceri cu ciroză hepatică ar putea să moară în arest. Familia a sesizat CEDO

missing
21 martie 2018, ora 18:19

Serghei a fost reținut în septembrie anul trecut, iar momentan se află în spitalul Penitenciarului numărul 16 – „Pruncul”. De aproape opt ani el suferă de ciroză hepatică, fapt despre care cunosc și procurorii. Ultima dată, din cauza unor complicații, bărbatul a fost operat în luna ianuarie. Chiar și așa, acuzarea a insistat asupra arestului.

El a fost operat și sau pus câteva inele fiindcă persista riscul ruperii venelor. Prin urmare, omul poate să moară în chinuri. El a fost operat în ianuarie. Ulterior , procurorul a cerut din nou arestul. Așa timp de jumătate de an. El este deținut special ca acest om să moară. Altfel nu pot explica”, explică Elena Cosovan, soția lui Serghei Cosovan.

De câțiva ani, bărbatul se află în lista de așteptare pentru un transplant de ficat. Acum, rudele lui cer un singur lucru – ca el să fie transferat în arest la domiciliu sau la spital.

Omul nu poate sta în acel penitenciar, din simplul motiv că el nu poate primi asistența necesară, îngrijire și dieta corespunzătoare. În ciroza hepatică este necesară o dietă severă și monitorizare permanentă a medicului hepatolog”, afirmă Elena Cosovan.

Femeia crede prin acest dosar cineva pur și simplu vrea să-i ia afacerea. Serghei este directorul Pieței „Curcubeul” din centrul capitalei.

Ei încearcă să-l aducă pe om până la moarte din motiv că ei au nevoie de afacerea lui”, afirmă Cosovan.

Cazul este urmărit de juriștii Asociației „Promo-lex”. Aceștia au dezvăluit declarațiile medicilor audiați în instanță și ne-au oferit actele care confirmă starea gravă a deținutului. Ultimul certificat medical a fost eliberat la începutul acestei luni.

Persoana este bolnavă în stadiu avansat, ciroză hepatică decompensată de etiologie virală C. Este ultima stadie în care i se dă o șansă foarte mică de supraviețuire. A fost chemat medicul specialist de la Toma Ciorbă. Dumnealui spune că starea este foarte gravă. Nu doar bazându-se pe documente medicale, ci din faptul că trecând pe lângă el mirosea a ficat crud. Instanța nu ia în considerare nici declarația medicului, nici actele medicale și îi mențin în continuare arestul, aplicându-i 30 de zile consecutiv”, spune Nicoleta Hriplivîi, avocat Promo-LEX.

Despre necesitatea arestului am încercat să discutăm cu procurorii care instrumentează cazul. Însă șeful adjunct al Procuraturii Municipale a refuzat să discute cu noi.

Noi expunem poziția și viziuni și intențiile pe care le avem în ședința Judiciară”, a declarat Vitalie Sibov, șef-adjunct Procuratura Chișinău.

Ieri, „Promo-Lex” a sesizat CEDO referitor la actele de tortură în cazul lui Serghei. Juriștii invocă încălcarea dreptului la libertate și cer intervenția urgentă a Curții.

„Am sesizat Curtea cu un demers pentru a transfera persoana în cauză, într-un spital civil, fiindcă există riscul eminent de deces”, susține Nicoleta Hriplivîi, avocat Promo-LEX.

Următoarea ședință de judecată la care, cel mai probabil, procurorii vor cere prelungirea arestului pentru Serghei Cosovan va avea loc mâine.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram