/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Tragedia din Kemerovo s-ar putea repeta și la Chișinău? Unele magazine din capitală nu respectă regulile de securitate

27 martie 2018, ora 19:34

Pentru a preveni asemenea tragedii, experții în securitate îndeamnă oamenii să atragă atenția la câteva elemente de bază care, de multe ori, sunt neglijate de proprietarii centrelor comerciale.

Elementul de bază pentru vizitatori este locul amplasării ieșirilor de siguranță. Atunci când mergi prin magazin, să atrageți atenție la semnele care arată spre ieșire. Ele trebuie să vă ducă spre o ușă închisă, dar care mereu este descuiată. Trebuie să fie asigurate cu sistem automatizat de stingere. Din nou, cuvântul cheie este ieșirea de rezervă”, afirmă Andrei Reaboconi, director companie de securitate.

Pentru a verifica dacă sunt respectate regulile de securitate, am mers în câteva centre comerciale. În unul din ele lipseau atât panourile informative, cât și stingătoarele. Am solicitat permisiunea responsabililor de la magazin să filmăm, dar am fost refuzați. „Șeful a spus că fără voia lui nu se filmează. – Ok, dar el unde-i. – Șeful nu-i pe loc”.

Am reușit, totuși, să filmăm câteva cadre cu telefonul mobil. Când am fost observați, paza ne-a scos din magazin cu forța.

Ajunși la ieșirea din magazin, paznicul a spus că ne va prezenta un document care va confirma că au stingătoare. Ulterior a ieșit o altă persoană care a spus că stingătoarele sunt la verificare.

Trebuie să fie un ordin intern. Trebuie să fie, înseamnă că este el. Înseamnă că este sau este. Este. Puteți să ni-l arătați și nouă. Da, acuși”.

La noi sunt diferite stingătoare care se dau la asta … sunt acelea care pe data de 10/10. Avem actele din 2018, care sunt până martie și-s date și se verifică și se încarcă înapoi”.

Potrivit experților, mai grav este că adesea proprietarii magazinelor fac economii atunci când instalează sistemele de securitate anti-incendiară.

Dacă pentru sistemul anti-incendiar trebuie să fie utilizate materiale rezistente la foc, care să funcționeze timp de 2 ore, aflându-se la foc deschis, unele instituții utilizează cabluri simple care ard în 15 minute”, spune Andrei Reaboconi, director companie de securitate.

În Moldova, nu este clar cine trebuie să verifice instituțiile. Ofițerii de presă al IGSU au spus ca pompierii deja nu mai sunt responsabili de verificări și că funcția de control îi revine ministerului Economiei și Infrastructurii. În acest sens, am încercat să obținem informații de la Șeful Instituției, Mihail Harabagiu care însă a refuzat să discute cu noi.

Cine acum totuși se ocupă de verificarea localurilor de agrement, a instituțiilor, a centrelor comerciale fiindcă nu este clar. Eu nu am acum timp să-l pierd cu matale. Amuș o să ne apreciem, și am să vă sunăm și am să vă spunem ce facem” Mihai Harabagiu, șeful IGSU.

Ulterior, acesta nu a mai răspuns la telefon. Am contactat și responsabilii de la ministerul Economiei. Cei de acolo însă ne-au spus ca nu cunosc despre ce instituție este vorba și că vor reveni după ce se vor informa. Între timp, oamenii spun că le este frică pentru siguranța lor și au renunțat la odihna în centrele comerciale.

Orice se poate întâmpla, adică eu nu știu la cât e de sigur să te plimbi sau să plimbi copii undeva”.

De când e lumea și pământul a fost un pericol pentru așa gen de distracții pentru copii”.

Eu le-am interzis copiilor să mai meargă la Mall. La noi toate centrele comerciale fac terenurile de joacă pentru copii la ultimele etaje. Este o tragedie”.

În urma incendiului din centrul comercial din Kemerovo 64 de persoane au decedat, 69 eu fost spitalizate, iar 38 au fost declarate dispărute.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram