/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Realitate crudă. După ce au muncit o viață, bătrânii stau la coadă după un prânz cald

missing
29 martie 2018, ora 17:04

Oamenii au creat o coadă imensă dis-de-dimineață, în preajma parcului Serghei Lazo din sectorul Botanica. Țineau în mâini borcane din sticlă și pungi din plastic. Printre bătrânii care așteptau cu sufletul la gură un prânz la pachet am cunoscut-o și pe Ala Berdov – o fostă profesoară în vârstă de 83 de ani. Bătrâna a mărturisit că acum 5 ani a fost data afară din locuință de fiica sa, iar de atunci locuiește în chirie, împreună cu nepoata.

„Plătesc doar gazda 2.000 de lei. Toată pensia mea, am pensia mare, se duce pe chirie și vin aici ca un vagabond – învățătoarea care 55 de ani am lucrat la școală”, a menționat Ala Berdov, pensionară.

Nepoata ei învață în clasa a 12-a, iar unicul venit al micii lor familii este pensia bătrânei: „Aceasta este mâncarea mea, fiindcă îmi rămâne pentru mâncare 150 de lei în lună”.

În mulțimea de oameni am cunoscut-o și pe doamna Maria. La ai săi 69 de ani, trăiți din greu, femeia nu și-a pierdut voia bună și ne-a vorbit cu zâmbetul pe buze: „Fac oleacă de economie, pentru ca să plătesc comunalele. Stau la aer curat, mă duc pe jos și vin pe jos”.

Uneori pentru a prinde prânzul, oamenii sunt nevoiți să aștepte chiar și ore întregi, inclusiv pe frig sau ploaie. Însă, nici nu îndrăznesc să se plângă pentru că aceste bucate sunt ca o adevărată salvare pentru ei.

„Pensia 1.100 lei și să faci cu pensia asta? Îmi vine 900 de lei pe o camera și ce să mănânci? Și să facem? La alții le este rușine, dar eu nu am furat nimic”, spune Nina Prodan, pensionară.

Nu am nimic. Am 1.000 de lei pensie. Eu nu am săpun în casă, cuțit nu am”, menționează Galina Dobrușa, pensionară.

„Ieri ne-au dat zeamă, azi nu știu ce o să dea. Băieții sunt cuminți. Bodaprosti”, a mai adăugat Nina Prodan.

Cantina oferă gratuit un prânz cald, în fiecare zi, pentru 180 de oameni aflaţi la limita existenței. Datorită voluntarilor, beneficiarii care nu se pot deplasa, primesc mâncarea la domiciliu. Produsele alimentare utilizate la prepararea prânzului sunt colectate în cadrul campaniei de Paşti „Masa Bucuriei” a Misiunii Sociale „Diaconia”, în cadrul căreia se adune tone de alimente.

„Peste 100 de magazine din țară sunt partenere, peste 1.000 de voluntari sunt încadrați în această campanie. Anul trecut am colectat 37 tone de produse alimentare”, a declarat preotul Adrian.

Anul trecut, au fost distribuite peste 40.000 de mese calde. Cantina socială mobilă „Aproape de Aproapele” activează de 5 ani, iar campania de colectare a produselor alimentare se desfășoară al nouălea an consecutiv. Doritorii de a dona produse alimentare o pot face până pe 31 martie.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram