/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ După o pauză de 25 de ani, locuitorii din Congaz se bucură de lumină stradală, iar cei din Chirsova de apă potabilă

missing
30 martie 2018, ora 16:46

După 25 de ani de beznă, străzile celui mai mare sat din Moldova s-au iluminat din nou. Acum, cei peste 12 mii de săteni se pot plimba noaptea fără frică prin localitate. „Acum putem merge oriunde cu această lumină. Este totul iluminat și suntem mulțumiți.”

O parte din locutorii satului aveau iluminare stradală, iar alta nu și ne era foarte dificil să le explicăm de ce există această discriminare. Acum am rezolvat această problemă”, susține Mihail Esir, primar de Congaz.

Corpurile de iluminat sunt bazate pe tehnologiile LED. Comparativ cu iluminatul tradițional, acest sistem va permite economisirea cu până la 50% din consumul de energie electrică. Investiția a costat peste 90 de mii de euro. Cea mai mare parte din bani a fost oferită de Uniunea Europeană, iar restul sumei este contribuția autorităților publice locale și a administrației publice din Găgăuzia.

„Lumina este viață. Oamenii să poată trăi așa cum doresc și acolo unde doresc”, a menționat Peter Delegației UE în Republica Moldova.

Și locuitorii satului Chirsova, raionul Comrat, au un motiv de bucurie. Cei peste șapte mii de locuitori au acum acces neîntrerupt la apă potabilă datorită a două sonde și a turnului de apă, care, la fel, au fost lansate cu ajutorul Uniunii Europene, în comun cu autoritățile publice locale și regionale din Găgăuzia.

Astăzi, partea de Nord a satului Chirsova, toate obiectele sociale primesc apa bună de băut”, a adăugat Serghei Sapunji, primarul satului Chirsova.

Până la sfârșitul acestui an, 40 de localități din Găgăuzia și raionul Taraclia își vor îmbunătăți infrastructura socială datorită asistenței oferite de Uniunea Europeană.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram