Administrația orașului Seul, capitala Coreei de Sud, a declarat că în zilele de vineri, computerele funcționarilor publici din cadrul instituției vor fi oprite, astfel încât oamenii să nu mai rămână la locul de muncă peste program.

Inițiativa a început vineri, 30 martie, va dura trei luni și va fi împărțită în trei etape. La prima etapă, calculatoarele se vor opri la ora 20:00. În cea de-a doua etapă, care va începe în luna aprilie, în a doua și a patra vineri a lunii, întreruperea va avea loc cu o jumătate de oră mai devreme, respectiv la ora 19:30. În cea de-a treia etapă care este programată pentru luna mai, computerele vor fi închise la ora 19:00 în fiecare vineri.

Potrivit primăriei, computerele vor fi oprite automat la toți angajații. Excepțiile vor fi făcute doar în circumstanțe speciale.

La anunțul făcut de primărie, 67% dintre funcționarii publici au rugat să nu fie incluși în programul de deconectare forțată a computerelor.

Coreea de Sud este una din țările cu cea mai lungă zi lucrătoare din lume. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, în 2016, un muncitor sud-coreean a lucrat în mediu 2.069 ore – aproximativ cu 500 de ore mai mult decât media occidentală. Angajații de stat din Coreea de Sud lucrează și mai mult, aproximativ 2.700 de ore pe an.

La începutul lunii martie, parlamentul sud-coreean a aprobat o reducere a săptămânii de lucru în țară de la 68 la 52 de ore. Acest lucru, însă, va intra în vigoare din iulie 2018: în prima etapă vor cădea sub incidență întreprinderile/companiile cu cel puțin 300 de angajați. Pentru organizațiile mai mici, săptămâna de lucru mai scurtă va fi introdusă, în etape, până în 2021.

Odată cu reducerea orelor de lucru, autoritățile sud-coreene speră să creeze mai multe locuri de muncă, să crească productivitatea oamenilor și natalitatea în țară. Însă, potrivit materialelor din mass-media, companiile nu au sprijinit inițiativa autorităților. De asemenea, proiectul a fost criticat și de unii angajați. Aceștia se tem că, din cauza reducerii săptămânii de lucru, salariul lor va scădea.