Mai mulți deținuți din penitenciarul nr.2 din Lipcani primeau în mod sistematic din afara instituției telefoane movile, băuturi alcoolice, dar și alte produse interzise. În acest sens, procurorii au inițiat o cauză penală, bănuind că deținuții ar fi primit lucrurile cu implicarea angajaților penitenciarului.

În prezent, se efectuează acţiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanţelor cazului, identificării persoanelor implicate şi tragerii lor la răspundere penală.

Pentru asemenea acţiuni, legislaţia prevede amendă de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

Menţionăm că, recent, pentru acţiuni similare de trasnmitere a obiectelor interzise deţinuţilor din Lipcani, două persoane au fost deja condamnate.

În primul caz, persoana a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni închisoare, cu executare, după ce, în decursul anului trecut a transmis obiecte interzise, prin aruncarea coletelor peste edificiul de pază al instituţiei de detenţie, în care se aflau telefoane mobile şi droguri în proporţii mari.

În celălat caz, persoana a fost condamnată la o amendă penală de 25 mii de lei, după ce, în toamna anului trecut, a încercat să-i transmită unui deţinut al penitenciarului un telefon mobil şi droguri, ascunse într-o cratiţă cu brânză.