Președintele american Donald Trump i-a propus lui Vladimir Putin o întâlnire la Casa Albă, în cadrul convorbirii telefonice din 20 martie, urmată însă de noi tensiuni între Moscova și Occident, a afirmat luni un consilier al Kremlinului, Iuri Usakov.

„În cadrul convorbirii telefonice, chiar Trump a propus o întâlnire”, a spus acest consilier, în fața ziariștilor.

„Trump a propus să organizeze această întâlnire la Washington, la Casa Albă”, a precizat el, înainte de adăuga: „Dar, apoi, relațiile noastre bilaterale s-au deteriorat încă o dată”, prin expulzarea reciprocă de diplomați legată de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în Anglia.

Kremlinul a declarat luni că nu au avut loc până acum discuţii pregătitoare în legătură cu un summit între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump.

„Însă ulterior, relaţiile noastre bilaterale s-au deteriorat din nou”, a explicat Uşakov, referindu-se la expulzările reciproce de diplomaţi în legătură cu otrăvirea cu un agent neurotoxic a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, pe teritoriul Marii Britanii.

„Pe fundalul acestor evenimente, este dificil să discutăm despre posibilitatea organizării unui summit”, a mai declarat Iuri Uşakov.

„Vrem să credem că discuţiile (despre un summit) vor începe. Vrem să sperăm că măsurile luate de americani pe baza unor acuzaţii gratuite vor fi ridicate şi că vom putem începe un dialog serios şi constructiv”, a adăugat el.

La 20 martie, Donald Trump a anunţat că i-a telefonat omologului său rus Vladimir Putin pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile prezidenţiale, sugerând că cei doi lideri s-ar putea întâlni în curând, „într-un viitor nu prea îndepărtat” pentru a discuta despre cursa înarmărilor dintre cele două ţări, precum şi situaţia din Ucraina, Siria şi Coreea de Nord.