Reținut după care eliberat, dar cu interdicția de a părăsi țara. Directorul general al rețelei de licee private „Orizont” este cercetat într-un dosar de finanțare a terorismului. Acesta respinge acuzațiile.

Acum două zile, Șen Turgay Mustafa a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce urma să zboare la București pentru a participa la o conferință. La Aeroport i s-a spus că pe numele său a fost inițiat un dosar penal şi nu poate părăsi Moldova.

A fost escortat la sediul PCCOCS cetățeanul Turciei, Șen Turgay Mustafa, pentru a fi audiat în privința unor circumstanțe ce fac obiectul unei cauzei penale cu privire la fapte calificate ca infracțiuni grave și deosebit de grave”, susține Ana Botez, ofițer de presă, PCCOCS.

Interdicția este valabilă pentru cel puțin 10 zile. Șen Turgay Mustafa neaga orice acuzație. „Este vorba despre bănuiala de comitere a infracțiunii de finanțare a terorismului și recrutare în acest scop. Alte date la moment eu nu pot să vă ofer pentru că prejudicia probabil urmărirea penală și nu am drept procesual și profesional să divulg la această etapă alte careva date”, a declarat Cornel Pleșca, avocat.

Avocatul a refuzat să ofere mai multe detalii, precizând doar că clientul său nu a avut până acum probleme în acest sens. Deși presa a scris anterior că dosarul ar fi din 2017, ofițerul de presă al Procuraturii ne-a spus că acesta a fost inițiat recent, în 2018. Apărătorii directorului liceului susțin că acesta a cerut azil politic în Moldova din cauza represiunilor la care este supus în Turcia, la indicația președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova în luna mai 2017, premierul Turciei, Binali Yildirim, a cerut autorităților moldovene să închidă rețeaua de licee „Orizont”, întrucât ar face parte dintr-o rețea teroristă condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat în exil în Statele Unite. Atunci Chișinăul nu a reacționat.