/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

/VIDEO/ Moldova brăzdată de drumuri electorale. Localnicii merg prin glod, iar șoferii prin gropi: „Găurile sunt doamne ferește”

missing
02 aprilie 2018, ora 15:43

Practic toate drumurile din satele din Moldova sunt distruse. Locuitorii sunt nevoiți să meargă prin noroi, iar pe cele, chipurile, asfaltate, șoferii își distrug mașinile din cauza craterelor.

Foarte strașnice, eu livrez marfă prin toată Moldova, îs strașnice. Găurile sunt doamne ferește. Cum le evităm? Mergem oleacă mai încet. Fărâmăm mașinile.”

Locuitorii din Onișcani spun că se confruntă cu această problemă de ani buni. Soluții, oamenii, nu văd.

„Unde te uiți e stricat. Centrul mai este cum mai este, dar așa adiacente îi deplorabile. Le mai repară, dar primăvara tot sunt rele. Așa-s cred că fondurile.”

„Îi mai demult. Când vor face nu se știe.”

Primăria bani pentru reparații nu are. „Primăria ne-o ajutat vreo 100 de metri. O stricat vreo două saraie și ne-o dat piatra și am ieșit din situație, dar ne duceam pân în…”

Nea Vasile locuiește la hotarul administrativ dintre localitatea Sverida și Hârbovăț. Bătrânul spune că o parte din drumuri au fost reparate, dar unele sunt impracticabile. „Cam lasă de dorit ele. În ultima vreme le-o mai făcut ei, dar erau mai rele.”

Și Hârbovăț, oamenii se plâng că drumurile arată jalnic.

„Îs stricate. Am venit de la Chișinău, și de acolo de la Răciula deja mergi rău. Și vreme este așa și pe urmă, ele toate primăvara trebuie reparate.”

„Nu vedeți cum sunt ele sau cum?”

Locuitorii spun că încearcă să plombeze singuri drumurile.

„De pildă, eu locuiesc la centru, mă străduiesc cu ce dă domnul – le astup. Dar mai încolo, fiecare să hotărască pentru ei.”

„Dar cum să le evităm? Mergem și noi prin glod și mergem înainte.”

Primarul localității Hârbovăț spune că, într-un an și jumătate, drumurile vor fi reparate din fonduri europene. A evitat însă să vorbească despre valoarea investițiilor.

„Îs drumurile ca după iarnă. Suntem în pregătire pentru a renova. Avem proiecte concrete. Sunt preconizate investiții. Oricum sunt drumuri practicabile,” susține Gheorghe Grecu, primarul satului Onișcani.

În an electoral, Guvernul, controlat de PD, a lansat proiectul „Drumuri bune pentru Moldova”, care prevede reabilitarea a aproximativ 1.200 kilometri de drumuri din aproape 1.200 de localități. Suma totală a investițiilor va fi de 1,6 miliarde de lei.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram