Dreptul la un proces echitabil, îngrădirea libertății de exprimare, la ocrotirea sănătății, și la protecția socială - sunt doar câteva dintre drepturile omului încălcate cel mai des în Moldova. Constatarea aparține avocatului poporului, Mihail Cotorobai.

În Republica Moldova drepturile omului sunt încălcate sistematic. Cel mai frecvent este vizată justiția. „Acest interes sau acest punctaj a fost constatat din conținutul adresărilor și a cererilor care sunt înaintate față de problemele în cauză și care cer ajutor din partea avocatului poporului”, susține avocatul Mihail Cotorobai, avocatul Poporului pentru Drepturile Omului.

Avocatul Poporului a vorbit si despre moartea in penitenciar a tânărului Andrei Braguța. Potrivit lui, acest caz a scos la iveală mai multe lacune din legislație, dar și faptul că reformele sunt mimate, implementate doar pe hârtie.

„Noi am urmărit absolut momentul reținerii condamnatului Braguță de către angajații poliției până la plasarea acestuia în instituțiile penitenciare și sigur că am constatat că au fost încălcate garanțiile minime care le are fiecare reținut, deținut ceea ce ține de relele tratamente și așa mai departe”, a menționat mihai Cotorobai, avocatul Poporului.

Mai mult, măsurile întreprinse de autorități, în 2017, inclusiv în domeniul protecției vieții copiilor au fost insuficiente. „Aș menționa că intervenția autorităților statului în anul 2017 a fost doar segmentară și ocazională pe unele segmente”, susține Maia Bănărescu, avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.

Nici cetățenii nu se simt protejați în Republica Moldova.

„- Sigur că nu se respectă.
– De ce ?
– Fiindcă când nimerești într-un necaz nimeni n-o să-ți facă dreptate, absolut nimeni fiindcă, la noi este la nivelul cel mai înalt.”

„La orice pas ni se încalcă dreptul. La opinie publică proprie, la serviciu, ni se fabrică dosare uneori mai ales din domeniul medicinii și mediului profesoral și multe altele, am putea să spunem foarte multe.”

Potrivit statisticilor Oficiului Avocatului Poporului, printre drepturile încălcate cel mai des în Moldova, în 2017, se numără dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, accesul la justiție, dreptul la asistență și dreptul la ocrotirea sănătății.

Autor: Carolina Russu
Operator: Oleg Cozlov