Conflicte de interese, firme câștigătoare fondate cu doar câteva luni înainte de semnarea contractelor și mimarea concurenței - sunt doar câteva dintre încălcările depistate în cadrul unui audit la Primăria Chișinău. Potrivit rezultatelor, anul trecut au fost încheiate 71 de contracte, iar prin licitație publică... nici unul. Șeful unei întreprinderi de gestionare a fondului locativ a demisionat.

„Cu părere de rău, rezultatele se repetă în fiecare an. Procesul nu evoluează cum ne-am fi dorit. Au fost auditate 9 unități structurale a autorităților publice municipale,” susține Roman Vitiuc, șeful direcției audit intern Primăria Chișinău.

Datele colectate în cadrul auditului intern scoate la iveală practici de concurență neloială, cum ar fi descalificarea ofertelor cu valoare mai mică decât prețul oferit de agenții câștigători și evitarea organizării licitațiilor deschise.

„Cel mai elocvent exemplu este faptul că conducătorul unei întreprinderi municipale, fiind în același timp fondatorul și administratorul unui agent economic, a beneficiat de două contracte de valoare mică pentru efectuarea reparația blocurilor locative,” a adăugat Vitiuc.

Urmare a acestui audit, șeful unei întreprinderi de gestionare a fondului locativ a scris cerere de demisie. Comisia disciplinară urmează „să ia măsuri” în privința celorlalte persoane vizate.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagini: Vlad Coroban