La Chișinău a fost lansată o expoziție inedită de trenuri în miniatură. Vizitatorii pot admira aici cea mai mare dioramă feroviară din Republica Moldova. Trenuri, poduri, clădiri și munți acoperiți de copaci, toate în miniatură, se întind pe o suprafață de 70 de metri pătrați. Autoarea proiectului spune că a investit zeci de mii de euro în realizarea acestei diorame feroviare. Miniatura se afla pe stradă Vadul lui Vodă din Capitală.

„La prima vedere pare a fi o zonă muntoasă din Transilvania. În realitate este o miniatură, care a fost creată de un grup de persoane timp de cinci ani.” 

Trenurile traversează tunelurile de sub munții în miniatură, iar la stații – oamenii, și ei în miniatură, așteaptă cu geamantanele în mână. Fiecare colț din dioramă este o poveste aparte. Autoarea spune că proiectul a prins viaţă dintr-o pasiune.

„În Europa, oamenii se relaxează admirând o dioramă. Acesta a fost scopul, ca omul să vină să vadă ceva frumos, să se relaxeze. Este exact ca la o expoziție de pictură. Pe tot perimetrul dioramei pot viziona trenulețele, le auziți și acum, sunt spectaculoase,” susține Ana Pereu, autoarea proiectului.

Șase tineri din Chișinău au muncit la realizarea acestei diorame feroviare cot la cot cu autoarea proiectului și un inginer. Tinerii nu au studii în acest domeniu, ci au învățat… din mers. Aceștia spun că s-au inspirat din tutorialele de pe internet.

„A fost ceva interesant. Îmi place să lucrez în miniatură. Hotelul nostru din față am muncit la el vreo două săptămâni. În rest, la case o zi, două,” a menționat Xenia Cernenco, membru al grupului de lucru.

„Trenurile și șinele au fost cumpărate. În rest, totul a fost confecționat manual”, a menționat Ana Pereu.

Autoarea proiectului spune că a investit zeci de mii de euro în construcția acestei diorame feroviare. Orașul imaginar se întinde pe o suprafață de 70 de metri pătrați și este împărțit în trei zone. „În zona industrială avem o berărie, o fabrică de ciment. În zona de locuit avem un oraș închipuit, la fel cu benzinării, cu o gară foarte frumoasă,” a adăugat Ana Pereu.

Autoarea proiectului spune că urmează perfecționarea anumitor trasee. Vor fi instalate lumini speciale, care vor simula răsăritul şi apusul soarelui, iar în diferite zone vor fi construite anumite scenarii cu implicarea oamenilor și clădirilor în miniatură. „Aceasta este zona mea preferată. Mi se pare foarte spectaculos viaductul,” a adăugat autoarea proiectului.

Cei care vor sa vadă această splendoare, trebuie să plătească. Costul unui bilet la expoziție este de 60 de lei. Miniatura se află pe strada Vadul lui Vodă 21/1 în clădirea unui agent economic.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov