Zi neagră pentru Franța și președintele Emmanuel Macron. Este vorba de prima zi a grevei de amploare a lucrătorilor feroviari. Greva a fost generată de un proiect legislativ care își propune reformarea societății naționale a căilor ferate. La greva participă și personalul companiei aeriene „Air France”.

Organizatorii grevei au anunțat că angajații nu vor lucra două zile din cinci și că acțiunea va dura cel puțin trei luni.Va circula doar un tren de mare viteză din opt și doar un tren regional din cinci. Efectele grevei deja se fac resimțite. La Paris s-au format ambuteiaje kilometrice, iar cei care fac naveta în suburbii sunt cei mai afectați.

„Este catastrofal! Trebuie cu adevărat de făcut ceva. Din cauză că nu sunt victime, nu se face nimic.”

Protestul,organizat de cele 4 sindicate din domeniul feroviar urmărește blocarea reformei prin care se urmărește diminuarea costurilor, inițiată de Ministerul Transporturilor. Autoritățile vor să reducă din datoria de 65 de miliarde de euro a companiei feroviare, inclusiv prin privatizarea anumitor segmente ale acestei industrii. Această grevă este prima provocare serioasă pentru președintele Macron de la preluarea mandatuluiîn luna mai 2017.