În ajunul sărbătorilor pascale, pompierii sunt cu ochii pe lăcașurile sfinte. Aceștia merg prin bisericile din țară și verifică dacă acestea sunt pregătite să facă față unor eventuale incendii. Pompierii verifică dacă intrările și ieșirile permit evacuarea rapidă a persoanelor în caz de incendiu.

Prima în Chișinău a fost verificată Mănăstirea Ciuflea. „Stingătorul este în stare bună de funcționare. – Au fost verificate anul acesta? – Da au fost verificate anul acesta conform instrucțiunii, cum se cuvine.”

Pompierii au verificat și sistemele de semnalizare a incendiilor, dar și funcționalitatea echipamentului electric.

Căile de evacuare sunt și una și a doua, sunt mijloacele de primă intervenție la incendiu. După fiecare lăcaș sfânt în noaptea de Paște va fi o persoană care va monitoriza care este situația,” susține șeful adjunct IGSU, Liviu Mirzenco.

Slujitorii domnului dau asigurări că respectă toate normele anti-incendiare. „Suntem bine pregătiți și informați nu numai în perioada aceasta, dar permanent ne străduim să avem grijă de stingătoare, de panoul care este necesar pentru ajutorul stingerii unui incendiu. Avem persoane care sunt permanent în legătură cu noi, care vin și verifică și țin la curent orice situație”, a menționat Părintele Vadim, cleric la Mănăstirea Ciuflea.

Biserica este dotată cu sistem antiincendiar, avem senzor pentru fum, personalul este bine instructat, nu avem careva echipamente electrice care sunt neprotejate cum ar fi reșouri electrice, cămine s-au alte surse ce ar putea crea pericol.”

Potrivit pompierilor, în total, vor fi verificate 1700 de biserici. Ultimul incendiu, în noaptea Învierii, s-a produs la Biserica „Sfântul Dumitru” din sectorul Botanica al capitalei, în anul 2015.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Vlad Coroban