Killerii care plănuiau omorul lui Vlad Plahotniuc au fost condamnați la ani grei de pușcărie. Sentința a fost pronunțată la miezul nopții trecute. Cei șase învinuiți au primit de la 3 la 20 de ani de pușcărie. Până în ultimul moment ei au declarat că nu sunt vinovați și au cerut să fie eliberați.

Ședința de judecată a început aproape de ora 18.00. După ce ultimul învinuit și-a spus ultimul său cuvânt, instanța s-a retras în deliberări. Acestea au durat mai mult de 6 ore. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Valeriu Zabolotnîi, care a fost recunoscut vinovat pe toate capetele de acuzare.

Prin cumul parțial al pedepselor aplicate pentru Zaboltnîi Valerian Vladimir se stabilește definitiv pedeapsa penală 20 de ani de închisoare în penitenciar de tip semi-închis.”

Ceilalți 5 condamnați au primit pedepse între trei și 11 ani.

Probele administrate de organul de urmărire penală sunt de ajuns pentru a fi condamnate aceste persoane la o pedeapsă conform legii. Respectiv urmează să ne decidem referitor la contestare,” a spus Tatiana Vidrașco, procuror.

Nici unul din cei 6 învinuiți nu și-a recunoscut vina. Valeriu Zabolotnîi, care a primit cea mai dură pedeapsă, a spus că într-un stat capturat nu există justiție. Între-timp, avocații se pregătesc să atace sentința la apel.

Într-un stat capturat nu există justiție. Totul este capturat în această țară. Este vorba și despre discriminare. Eu sunt bulgar și sunt discriminat.”

Noi considerăm evident că sentința este ilegală, absolut abuzivă în privința clientului meu. Evident o să contestăm. Sunt și argumente. Noi pe parcursul procesului ridicam încălcări grave ale procedurii,” a declarat avocatul Victor Potlog.

Iar avocatul lui Vasile Dragulea spune că va merge la CEDO, deoarece clientul său suferă de diabet.

E o modalitate de a supune persoana unei maltratări inumane. De fapt, este o formă de aplicare a torturii. Urmează să ne pregătim să mergem la Curtea Europeană,” a spus avocatul.

Anterior, al 7-lea învinuit în dosar, Iuri Parhomenco a fost condamnat la 5 ani și 4 luni de pușcărie. El a fost judecat în procedură simplificată după ce și-a recunoscut vina. Toți suspecții au fost reținuți în aprilie 2017. Procurorii spun că omorul lui Plahotniuc ar fi fost comandat de liderul lumii criminale, Grigorii Karamalak, alias „Bulgarul”. El le-ar fi propus asasinilor 200 de mii de euro. Acum Karamalac este pus sub învinuire, iar pe numele său autoritățile moldovene au emis mandat de arest. Potrivit procurorilor moldoveni, Karamalak s-ar afla în Rusia. Acesta a primit, în 2008, în regim de urgență, cetățenia Federației Ruse de la ex-președintele rus, Dmitri Medvedev.