Mai mulți avocați se declară persecutați. Pe numele lor sunt intentate dosare penale, pe motiv că ar fi, spun ei, incomozi guvernării. Recent, judecătorii au emis mandate de areste numele avocaților Ana Ursachi și Ion Crețu, iar apărătorul Eduard Rudenco risca al 4-lea dosar penal. Potrivit președintelui Uniunii Avocaților, ar fi vorba de un fenomen, nu de cazuri izolate.

Ana Ursahi, avocatul familiei ex-deputatului Ion Butmalai, a grupului Petrenco și a lui Veaceslav Platon s-a pomenit cu un dosar penal în 2016. Asta după ce procurorii au reluat urmărirea penala într-o cauza din anii 1997 în care Ursachi era suspectată de complicitate la omor. Săptămâna trecută judecătorii au dispus ca ea să fie arestată, în lipsa avocaților aleși de ea.

Dreptul la un proces echitabil și dreptul la apărare. Tocmai ele au fost sfidate în dosarul meu. A făcut o ședință de 5 minute după un an și două luni de examinări a unui mandat, a unei pretinse necesități a unui mandat de arestare, cine a fost în locul avocaților mei, cum s-a trucat acest dosar și de ce lui Plahotniuc i-a trebuit anume în data de 29 această situație,” a spus Ana Ursachi, avocat.

Dânșii au făcut tot posibilul ca în ședință să fie prezent un avocat desemnat de către stat, deci, acest avocat în timp de 5 minute a făcut cunoștință cu materialele cauzei și în 5 minute a pledat în susținerea Anei Ursachi,” a menționat Eduard Rudenco, avocat.

Recent,un alt mandat de arestare a fost emis pe numele avocatului Ion Crețu, care acum se află peste hotare. Ieri, Curtea de Apel a menținut arestul acestuia.

Crețu Ion este o persoană care a participat la investigarea și-a plasat în sursele media unele filme ”Adevărul despre furtul Miliardului”, el este persoana care a investigat acest furt, care a prezentat probe. Pentru aceasta, această persoană a fost pedepsită,” a adăugat Rudenco.

Eduard Rudenco, care are deja 3 dosare penale, s-ar mai putea alege cu unul. El este suspectat că ar fi autorul alarmei false cu bombă de la Judecătoria Chișinău. Președintele Uniunii Avocaților spune că nu este primul caz când dosarele penale sunt pornite împotriva unor avocați.

Avem de exemplu cazul Țaulea. Ivan Ungureanu care o apără pe primărița din Strășeni. Dacă vorbim de dosarul intentat împotriva lui Veaceslav Țurcan și Belinschii, noi considerăm că aceste două dosare au fost intentate ilegal. Ce ține de avocații domnului Platon nu pot să mă expun categoric deoarece nu au venit, nu au prezentat nicio informație referitor la situație, nu am studiat,” a spus Emanoil Ploșniță, președintele Uniunii Avocaților.

Ploșniță îi îndeamnă pe avocații lui Platon să formuleze o plângere în scris și să o depună la Uniunea Avocaților. L-am sunat astăzi pe procurorul general pentru a obține o reacție, dar acesta nu a răspuns la telefon. Ulterior, reprezentanții Procuraturii ne-au transmis un mesaj prin care resping acuzațiile avocaților, calificându-le ca fiind neîntemeiate. „Orice persoană interesată poate afla cu exactitate când anume au fost pornite dosarele și să se convingă că acest lucru a avut loc cu mult timp înainte, cu câțiva ani ca aceștia să devină avocați ai unor persoane cunoscute publicului”, susține Procuratura.