Noi detalii în cazul Skripal. Acestea vin la pachet cu noi divergențe diplomatice. Laboratorul britanic care a făcut analiza agentului neurotoxic cu care a fost otrăvit fostul agent rus a anunțat că nu a reușit să identifice de unde provine substanța. Rusia a reacționat imediat: așteaptă scuze din partea Marii Britanii pentru acuzațiile proferate.

Directorul laboratorului militar britanic a declarat pentru postul de televiziune „SkyNews” că analizele au confirmat suspiciunile legate de natura substanței toxice, dar nu au putut demonstra proveniența acesteia.

Am reușit să stabilim că este vorba despre Noviciok. Nu am identificat sursa exactă, dar am transmis toate datele științifice către Guvern, care a folosit alte surse pentru a ajunge la o concluzie”, Gary Aitkenhead, director executiv laboratorului din Porton Down.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat imediat.

Această situație a ajuns prea departe. Ministrul de Externe britanic, care l-a acuzat pe preşedintele Putin şi premierul vor trebui să-i privească în ochi pe colegii lor din Uniunea Europeană şi vor trebui, într-un mod sau altul, să-şi ceară scuze de la Rusia”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al președintelui Rusiei.

Guvernul britanic a lăsat însă să se înțeleagă că și-a bazat acuzațiile la adresa Rusiei inclusiv pe surse confidențiale verificate de serviciile de inteligență. Scandalul a generat cea mai gravă criză diplomatică Est-Vest de la încheierea Războiului Rece şis-a soldat cu expulzări masive de diplomați.