/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Recuperăm miliardul furat. BNM se laudă că a recuperat un miliard de lei… din cele 14 dispărute

missing
04 aprilie 2018, ora 17:49

BNM se lăudă într-un comunicat că a recuperat un miliard din creditele pe care tot ea le-a oferit celor trei bănci cu probleme. Experții spun că trebuie să se facă o distincție clară între „miliardul de dolari furat” și cele 14 miliarde de lei oferiți de BNM în formă de credite celor trei bănci devalizate. Din miliardul de dolari furat nu a fost recuperat nici un leu, susține fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța. Între 15 octombrie 2015 și 4 oct 2016, la BNM s-au întors 780 milioane de lei, din vânzarea activelor celor trei bănci. După 4 octombrie 2016, adică după convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, la Ministerul Finanțelor s-au întors 275 milioane lei – tot din vinderea activelor în procedura de lichidare a celor trei bănci.

După transformarea jafului bancar în datorie de stat, anual, timp de 25 de ani, moldovenii vor plăti. Primul cupon, de 50 de milioane de lei plus dobânda, l-am achitat anul trecut. Anul acesta urmează răscumpărarea următorului cupon de 210 milioane de lei plus dobânda. Suma totală va crește și, anual, vor fi debursate din bugetul de stat, pentru acoperirea fraudei bancare câte un miliard de lei plus dobânda … Și aș ava fi timp de 25 de ani. Asta în timp ce șeful Legislativului, Andrian Cându, a dat asigurări că „moldovenii nu vor simți recuperarea miliardului”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram