Mai mulți copii din familii sărace și centrele comunitare pentru copii cu nevoi speciale și-au expus astăzi lucrările din biser și lemn în cadrul unui târg la Chișinău. Vizitatorii au putut cumpăra obiectele create manual de micuți. Banii adunați vor fi oferiți centrelor comunitare și copiilor care au realizat lucrările.

La târg l-am descoperit pe Nichita, ascuns după asistentul său parental. Băiețelul, de 10 ani, privea cu modestie la lucrările realizate cu multă grijă pe parcursul mai multor săptămâni. Ne-a arătat lucrarea la care a muncit cel mai mult.

Un coșuleț, deoarece se apropie Paștele. Am folosit câteva frunze de floare, un păhărel și un oușor din lemn. Am lipit câteva mărgelușe și am făcut flori. Am colorat cu albastru, pentru că albastru semnifică curățenia în suflet,” a spus Nichita, participant la târg.

Mama biologică a lui Nichita este țintuită la pat. De mai mulți ani, băiatul locuiește în familia Valentinei Cozma, care i-a devenit a doua mamă.

El a fost plasat pe când avea 3 ani la noi și deja de 7 ani e în familie la noi. Mama lui biologică este o doamnă extraordinară. În weekend mergem și o vizităm pe mama. Nu este seară ca mama să nu telefoneze și să nu se intereseze de succese,” a mărturisit Valentina Cozma, asistentul parental al lui Nichita.

Nichita se numără printre cei mai buni elevi din clasă. Se visează aviator, dar spune că vrea să învețe cât mai multe, pentru că orice experiență îi va fi utilă în viață.

De la început e greu, dar când începi să-l faci mai mult – e ușor. Eu cred că dacă voi face aceste lucruri, îmi va fi mai ușor în viață,” a adăugat Nichita.

Printre copiii care vindeau la târg se numără și Mansur. Are 16 ani și frecventează, de trei ani, Centrul pentru copii cu nevoi speciale. Mansur a bucurat vizitatorii târgului cu poezii.

Dacă vă este trist în ceasul greu și nu aveți cui să vă destăinuiți. Iisus întotdeauna ne va auzi pe noi,” a menționat Mansur.

Este un copil activ, este un copil sociabil. Lucrările sunt ghidate, pentru că nu se fac independent, că noi avem necesități speciale. Se aleg biserurile mai mășcate, pentru ca Mansur să poată realiza lucrările,” a spus Iulia Verdeș, pedagog centrul „Atenția”.

La târg au fost expuse lucrări confecționate de copiii cu nevoi speciale din centrele comunitare și de copiii din familiile sărace.

Venitul de pe urma vânzărilor merg din nou în centre de unde sunt reprezentanții, o părticică din sursele financiare se oferă copiilor,” a declarat Valentina Volontir, organizatoarea târgului.

Expoziția s-a desfășurat în holul Primăriei. Ulterior, lucrările vor fi expuse în cadrul preturilor din capitală.