/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Directorul liceului „Orizont”, despre reținerea sa: Are legătură cu finanțarea reconstrucției Președinției de către Turcia

missing
05 aprilie 2018, ora 11:19

„Deci, scenariul era transmiterea mea către reprezentanții Turciei. Doar după forfota cu depunerea cererii de solicitare a azilului politic în R. Moldova, reprezentanții SIS mi-au pus la dispoziție în formă electronică o citație la procuratură”, declară directorul general al liceului „Orizont”.

În citația care i-a fost prezentată, era indicat că dosarul penal în care Turgay Șen are statut de bănuit a fost inițiat în noiembrie 2017, pe motive de „finanțare a terorismului”.

„Din noiembrie 2017 până în prezent, am efectuat câteva vizite peste hotare, în țările UE, dar nu am fost oprit niciodată. Ceea ce dovedește faptul că nu există probe, iar dosarul a fost deschis la indicația conducătorilor din R. Moldova în interesul conducerii autoritare din Turcia”, se arată în răspunsul lui Turgay Șen.

Turgay Șen, consideră că închiderea liceelor Orizont face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la finanțarea Turciei pentru reconstrucția clădirii Președinției din R. Moldova: „Totul se rotește în jurul finanțării Turciei a clădirii Președinției din R. Moldova, iar închiderea liceelor „Orizont” face parte din promisiunea conducerii R. Moldova ca răspuns la această finanțare, deoarece în timpul vizitei prim-ministrului turc în primăvara anului trecut în R. Moldova, acesta a declarat public să fie închise aceste școli pe motiv că profesorii ar fi participat la organizarea puciului din iulie 2016 în Turcia”.

Menționăm că pe 31 august, directorul general al liceului „Orizont” a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce urma să zboare la București pentru a participa la o conferință. La Aeroport i s-a spus că pe numele său a fost inițiat un dosar penal şi nu poate părăsi Moldova.

Apărătorii directorului liceului susțin că acesta a cerut azil politic în Moldova din cauza represiunilor la care este supus în Turcia, la indicația președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova în luna mai 2017, premierul Turciei, Binali Yildirim, a cerut autorităților moldovene să închidă rețeaua de licee „Orizont”, întrucât ar face parte dintr-o rețea teroristă condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat în exil în Statele Unite. Atunci Chișinăul nu a reacționat.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram