Moldovenii din diaspora, pe post de promotori ai produselor fabricate în țară. Când revin acasă, aceștia primesc broșuri și pliante promoționale în care sunt descrise brandurile autohtone. Oamenii sunt îndemnați, astfel, să afle mai multe despre ce se mai produce la noi acasă, dar și să cumpere diferite articole pentru a le promova în țările în care s-au mutat.

Fie că lipsesc mult de acasă, fie că nu prea sunt interesați de ce se întâmplă aici, o mare parte din cei reveniți spun că nu prea cunosc produsele „made în Moldova”. Așa că broșura le va prinde bine pentru a afla cu ce se lauda țara noastră în prezent.

Nu știu nimic din ceea ce este în broșură și nu știu dacă o să cumpăr.”

Noi am venit din Canada, nu am fost în țară de câțiva ani și să vă spun sincer nici nu știu ce sunt acestea.”

Printre produsele promovate, cel mai lăudat este vinul moldovenesc.

Oficiul Național al Viei și Vinului prin această manifestație își propune să sensibilizeze Diaspora, să nu uite că facem parte din aceeași națiune, din aceeași societate și oriunde se află în lume să nu uite să vorbească despre vinul Moldovei, pentru că asta, de fapt, ne reprezintă țara,” a spus Marina Gospodarenco, director departament dezvoltarea piețelor ONVV.

Diaspora are un potențial enorm în acest sens și noi vrem să includem aceste persoane în metodele noi de promovare a țării,” a menționat Olga Caputu, șef biroul relații cu diaspora.

De partea cealaltă, reprezentanții diasporei, alungați din țara de sărăcie, au altceva de zis guvernanților.

Domnii care sunt la conducerea țării ar fi bine să vină aici și să propună ceva care pe noi să ne atragă să venim în țară. Venim din Franța și este foarte sumbru ceea ce am văzut. Eu ca fost profesor am plecat din țară pentru că aveam un salariu mizer, din neputința de a avea un trai decent. La momentul dat, domnilor, nu venim.”

Tot astăzi, la Aeroportul Internațional Chișinău a fost prezentată și prima platformă de realitate virtuală 360 de grade, dedicată turismului vinicol din țară. Site-ul oferă posibilitatea de a descoperi, cu ajutorul tururilor virtuale, 12 cele mai importante obiective turistice ale țării.