Nu mâncați pe morminte și nu întindeți mese copioase. Este îndemnul medicilor sanitari, care au mers astăzi prin cimitire să le amintească oamenilor cum ar trebui să se comporte de Paștele Blajinilor.

Medicii sanitari au mers la cimitirele Armenesc și „Sfântul Lazăr” din capitală unde au distribuit trecătorilor materiale informative, iar pe porți au încleiat postere despre etica alimentației și igienă.

După Paștele Blajinilor sunt mai multe toxi-infecții alimentare, mai multe persoane spitalizate cu maladii diareice acute, de aceea scopul nostru este să-i informăm că în cimitir să nu vină cu produse alimentare, doar să fie niște bomboane, niște biscuiți care nu se alterează,” a spus Luminița Sfeclă, medic-șef sanitar de stat CSP-Chișinău.

Și preoții spun că Paștele Blajinilor este o sărbătoare a sufletului, nu a stomacului.

Noi îi învățăm, îi îndrumăm pe creștini cum să se comporte în sfintele lăcașe, dar asta deja rămâne pe seama lor. Un colăcel, o lumânărică să aprindă la mormântul celor adormiți,” a menționat părintele Vadim, cleric mănăstirea Ciuflea.

În timp ce unii oameni spun că respectă regulile creștinești, alții au regulile lor și pomenesc răposații după bunul lor plac.

Într–adevăr, lumea la noi este creștina, numai că sunt botezați, dar nu știu toate regulile duhovnicești. Mulți vin cu mâncare și cu băutură și nu înțeleg că asta este greu pentru sufletul celui adormit.
– Dvs cu ce veniți la cimitir?
– Cu lumânări și cu flori, apă aduc că trebuie de udat florile și atât.
– Sarmale, pârjoale, nu aduceți? Nu. Acest lucru la noi în familie e interzis.

Tot felul de bucate care este la moldoveni. Sarmale, vinuri. Cu șervețele, cu farfurii, cu cănuțe, cu tot ce este. Moldovenii, așa sunt dau cât mai mult să fie.”

Sarmale, pârjoale, biscuiți. Asta este tradiție de la părinți și nu putem să dăm la o parte.”

Campania a fost inițiată de Centrul de Sănătate Publică și se desfășoară al doilea an consecutiv. Anul acesta, vom sărbători Paștele Blajinilor pe 15 și 16 aprilie.