Reținerea directorului liceului „Orizont” a ajuns tema de dezbateri în Parlament. Liberalii au cerut audierea procurorului general, făcând trimitere la declarațiile directorului instituției care presupune că dosarul intentat ar reprezenta o favoare oferită Turciei în schimbul reparației clădirii Președinției de la Chișinău. Propunerea nu a fost susținută.

Este foarte important să vină procurorul în Parlament, fiindcă, de altfel, considerăm că totul se rotește în jurul acelei finanțări de către Turcia a clădirii Președinției din RM și închiderea acestor licee face parte dintr-o promisiune din partea conducerii RM cu președintele Dodon,” a declarat Alina Zotea-Durnea, deputat PL.

Articolul 122 din Regulamentul Parlamentului interzice deputaților formulări de întrebări s-au discuții pe marginea unor subiecte care conduc la amestecul în înfăptuirea justiției,” a menționat Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Directorul Liceului „Orizont” a fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău pe 31 martie. Ulterior, printr-un comunicat, Procuratura a informat că acesta a fost audiat și eliberat. Într-un interviu acordat „Ziarului de Gardă”, directorul liceului presupune că dosarul „ar fi fost deschis la indicația conducătorilor din Moldova, în interesul conducerii autoritare a Turciei, ca răspuns la finanțarea reparației în sumă de peste 10 milioane de euro a clădirii Președinției de la Chișinău”.

Aceeași sursă scrie că procurorii refuză să ofere detalii despre dosarul penal intentat încă în noiembrie 2017 pe motive de finanțare a terorismului. Aflat într-o vizită în Moldova, în primăvara anului trecut, premierul turc a cerut autorităților de la noi să închidă rețeaua de licee „Orizont”, deoarece ar face parte dintr-o rețea teroristă, care ar fi pus la cale lovitura de stat din Turcia, din vara anului 2016.