Spiritul sărbătorilor pascale a pătruns și în Penitenciaru Nr.10 de la Goian. Deși sunt condamnați, deținuții minori de acolo au demonstrat că tradițiile creștine nu au nici hotare, nici gratii. În săptămâna mare, ei au făcut curat, au încondeiat ouă și au copt cozonaci după rețetele mamelor.

În timp ce unii deținuți fac sport, alții dau sârguincios cu var, greblează sau mătură ograda. „Mai mult îmi aduc aminte de casă. Părinții au decedat și cu bunica trăiesc și vreau să mă vadă pe la televiziune și multe altele și să-mi spună că m-a văzut că nu stau aici și nu fac nimic, dar vreau să mă vadă că lucrez.”

Și dacă unii au ales să mânuiască peria ori mătura, în bucătărie, cei care se pricep la gătit, boiesc ouăle și coc cozonacul pentru masa de sărbătoare – toate după rețetele primite de la mamele lor.

Se lasă timp de 10 minute, se scot ouăle și se ung cu ”oleacă” de ulei deasupra care le dă strălucire,” a spus Alexandru, deținut.

Care este rețeta unui cozonac perfect? Punem 5 ouă, 500 de grame de zahăr și batem bine până zahărul se topește. Punem făina, punem drojdia,” a menționat Cătălin, deținut.

Aluatul este frământat, împletit cu iscusință, uns cu ou și dat la cuptor. Cât se coace cozonacul, cu un etaj mai sus, câțiva deținuți se pregătesc de expoziția pascală. Încondeiază ouă și creează adevărate opere de artă. „Eu această lucrare am făcut-o cu mâinile. Am făcut-o cu ”biser”. Am încleiat, material dedesubt e din lemn și am încleiat cu clei.”

În câteva minute, mirosul de vanilie a cuprins inclusiv ograda penitenciarului. Cozonacul și ouăle vor sta de o parte până în noaptea învierii.

Slujba de înviere a nașterii domnului la noi se desfășoară la ora 6 dimineața, duminică. Nu toată noaptea așa cum se petrece în sectorul civil. Participă practic toți copiii pentru că, v-am spus anterior, toate sărbătorile de acest gen se încunună la sfârșit cu o masă de sărbătoare,” a menționat Liubovi Jignea-Suveică, directorul penitenciarului.

În prezent, în Penitenciarul de la Goian sunt deținuți 28 de minori.