Membrii Comisiei Electorale Centrale nu au putut ajunge la un consens privind necesitatea suspendării din funcție a primarului de Orhei, Ilan Șor, condamnat penal la 7,6 ani de închisoare în doarul „Furtul miliardului”. Un proiect de hotărâre cu privire la sesizarea instanțelor de judecată în privința suspendării din funcție a lui Ilan Șor a fost propus pentru a fi discutat marți, 3 aprilie, la ședința CEC, de către unul dintre membrii Comsiei, Sergiu Gurduza. Propunerea însă nici măcar nu a fost inclusă pe ordinea de zi, pe motiv că patru dintre membrii CEC au votat împotriva discutării subiectului, iar unul dintre membrii CEC s-a abținut.

„În cazul primarului de Orhei, se creează certitudinea că normele legale care stabilesc că în cazul săvârșirii unei infracțiuni, primarul poate fi suspendat din funcție până la soluționarea definitivă a cauzei, sunt eludate și neaplicate pentru că nu este prevăzut cine trebuie să solicite instanței suspendarea lui Șor”, se menționează în proiectul hotărârii.

În acest sens, autorii susțin că suspendarea din funcția a primarului în asemena situații este dictată de necesitatea de a proteja primăria față de pericolul continuării activității ilicite și al extinderii consecințelor periculoase ale faptei penale.

În acest sens a fost adus și exemplul ex-primarului Dorin Chirtoacă, care a fost suspendat din funcție, normă care nu se aplică însă și în cazul lui Ilan Șor.

Subiectul nu a fost introdus însă pe ordinea de zi, ceea ce a provocat nemulțumirea unor membri ai CEC.

„Se crează impresia că cineva vrea să cenzureze totul în comisie. O majoritate vrea să cenzureze o minoritate sau invers. Arătăm urât. Orice coleg are dreptul să includă un subiect. E altă problemă dacă va fi votat sau nu. Să fim mai toleranți și să nu arătăm că cineva e puternic și cineva e slab”, a declarat Vasile Gafton.

„Am făcut cunoștință cu proiectul. Cred că este dreptul unui membru al comisiei să facă acest lucru. Problema abordată de domnul Gurduza e și ea electorală dacă vreți. Dați să folosim aceleași instrumente pentru toate cazurile. Există și bun simț și aici ar trebui să mai cugetăm”, a menționat Vladimir Șarban r, membru CEC.

Împotriva includerii pe ordinea de zi a ședinței CEC a acestui proiect au votat președinta CEC Alina Russu, Iurie Ciocan, Andrei Volentir și Veaceslav Agrigoroaie. Pentru includerea pe ordinea de zi – Sergiu Gurduza, Vasile Gafton, Vladimir Șarban, Vadim Filipov. S-a abținut de la vot – Rodica Ciubotaru, vicepreședintele CEC, înaintat în funcție de PL.

Actualmente, pe rolul Curții de Apel Cahul, se află în ordine de apel cauza penală în privința lui Ilan Șor, învinuit de cauzarea daunei prin înșelăciune și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Menționăm că, primarul de Orhei a fost condamnat la șapte ani și șase luni de pușcărie pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!