Cetățenii sunt îndemnați să renunțe la rugurile din noaptea Învierii, cunoscute sub numele de „Denii”. Potrivit autorităților, rugurile din anvelope duc la poluarea mediului și pot avea efecte nefaste asupra sănătății.

Acest ritual poartă, de-a lungul timpului, un mesaj de purificare, ce simbolizează alungarea spiritelor rele. Această cutumă este criticată în permanență și de clerul bisericesc, care afirmă că acest obicei este de origine păgână. În trecut, pentru rugurile de Paşti erau folosite lemne, acum însă se ard preponderent anvelope. Astfel, aspectul de „purificare” s-a transformat în unul de poluare, având în vedere că produsele dezintegrării anvelope uzate de cauciuc sunt foarte nocive.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționeazăcă, în conformitate cu prevederile art. 149 Cod Contravenţional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi se sancţionează cu amendă de la două mii la la trei mii de lei.

Specialiştii atenţionează că la arderea liberă a anvelopelor în atmosferă se emană peste 20 de substanţe chimice periculoase, dintre care multe sunt cancerigene.

Respirarea fumului negru este nocivă şi poate cauza bronşită, astmă, intoxicaţii pulmonare sau boli ale sistemului nervos. Dioxinele se acumulează în plante, în ţesuturile animalelor, peştelui şi a omului. În funcţie de caracteristica şi direcţia vântului, substanţele dăunătoare pot fi dispersate pe calea aerului la distanţe mai mari de 160 km.

Inspectorii de mediu, vor monitoriza, împreună cu colaboratorii organelor de drept, respectarea legislaţiei de mediu şi vor aplica, în caz de necesitate, sancţiuni contravenţionale.