/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Venit de sute de mii și afaceri în Rusia. Ce averi au agonisit liberalii din Parlament în 2017

09 aprilie 2018, ora 13:35

În 2017, doi liberalii  și-au cumpărat mașini

Petru Cosoi în 2017 și-a cumpărat o Toyota Prius cu 96 de mii de lei și două terenuri extravilane cu o suprafață totală de 0,49 hectare. În același an, el a câștigat un salariu de 226 de mii de lei, iar soția sa un salariu de nouă mii de lei și o pensie de 10 mii de lei. Deputatul a primit și o indemnizație unică ca deportat de șapte sute de lei, iar din depozitul bancar de cinci mii de euro a avut o dobândă de 63 de euro.

Familia Cosoi locuiește într-o casă de 108 metri pătrați, dar mai deține alte trei imobile cu o suprafață totală de 554 de metri pătrați. Deputatul mai are și alte trei terenuri obținute în 2001 și 2004.

Liberalul Lilian Carp și-a cumpărat în 2017 o Skoda Roomster cu 80 de mii de lei. Anul trecut Carp a avut un salariu de deputat de 111 mii de lei, iar din activitatea didactică alte 27 mii de lei. Soția acestuia care lucrează la Universitatea de Stat de Fizică și Sport a ridicat un salariu de 60 de mii de lei.

Deputatul este proprietarul unui apartament de 90 de metri pătrați, cumpărat în 2012 cu peste jumătate milion de lei. El mai deține un Opel Ascona din 2007 și 30 la sută din SRL-ul Jereasdava. Deputatul are o datorie de 14 mii de euro, pe care trebuie să o achite până în 2027. De asemenea, Carp este și președintele federației moldovenești de Polo de Apă.

Modelul mașinii cumpărată de deputatul Lilian Carp în 2017

Deputații liberali care nu au făcut nici o achiziție anul trecut

Mihai Ghimpu, președintele PL, a declarat pentru 2017 un salariu de 115 mii de lei și o pensie de 76 de mii de lei. Soția deputatului a avut o pensie de 82 de mii de lei. Ghimpu este proprietarul a două apartamente, cel mai mare are 160 de metri pătrați și a fost cumpărat în 2014 cu 1,4 milioane de lei. Deputatul mai deține un Mercedes C180 și trei terenuri. De asemenea, familia Ghimpu mai deține cote părți în societatea pe acțiuni „Tirex Petrol” și o a treia parte din compania Eurosim.

Ion Casian a avut anul trecut un salariu de 156 de mii de lei, a primit de la Parlament plăți compensatorii de 64 de mii de lei și o pensie de 42 de mii de lei. De asemenea, acesta a primit 1200 de lei alocație de stat pentru merite deosebite față de stat. În același an, soția deputatului a ridicat o pensie de 30 de mii de ei.

Casian este proprietarul a patru terenuri extravilane, un apartament de 73 de metri pătrați și un alt imobil de 24 de metri pătrați. Familia deputatului mai deține un Volvo 850, un camion și o remorcă. De asemenea, soții Casian au investit 109 lei în fondul de investiții SA Tirex Petrol. Iar, soția lui deține o cotă de 90 la sută din două companii: SA Djoli și SRL Semiramida.

Deputatul  cu venituri de 161 mii de lei de la  o  gospodărie țărănească

În 2017 liberalul Valerian Bejan a avut un salariu de peste 264 de mii de lei din activitatea de deputat. De asemenea, Bejan a câștigat venituri de 161 mii de lei din activitatea gospodăriei țărănești pe care o deține. Soția acestuia, angajată în cadrul gospodăriei, a avut un salariu de 85 de mii de lei.

Familia deputatului are în proprietate peste o sută de terenuri agricole, cinci case de locuit și alte două imobile. Mai dețin trei mașini agricole, două remorci, un Mercedes și două mașini de model Skoda, una dintre ele a fost cumpărată în 2016 cu peste jumătate de milion de lei. Deputatul mai deține și peste 356 de mii de lei în câteva conturi bancare.

De asemenea, familia Bejan are acțiuni în societatea pe acțiuni Noroc, specializată în producerea băuturilor alcoolice și deține acțiuni la Moldova Agroindbank.

Una dintre mașinile lui Bejan

Roman Boțan a avut în 2017 un salariu de 130 mii de lei și alte 13 mii sub formă de plăți compensatorii de la Parlament. Soția acestuia a câștigat un salariu de 40 de mii de lei. Potrivit declarației de avere, deputatul mai este proprietarul unui teren agricol și are calitatea de membru în două organizații obștești. Alte bunuri familia Boțan nu deține.

Liberalul cu afaceri în Rusia

Ion Apostol a avut anul trecut un salariu de 121 de mii de lei. El mai este proprietarul unui teren, a unui apartament de 50 de metri pătrați și a unui Wolkswagen Passat cumpărat în 2015 cu aproximativ opt mii de euro. Deputatul este proprietarul companiei Optimal Impex specializată în comerț și mai deține 50 la sută dintr-o companie din Rusia – OOO „GRINAP”.

Deputatul Ștefan Vlas a avut în anul precedent un salariu de 121 de mii de lei și o indemnizație de la Parlament de 64 de mii de lei. În același timp, acesta a câștigat un al doilea salariu de trei mii de lei de la cooperativa de producere Agrosargal, tot de aici din cotă a primit alte trei mii de lei. Soția deputatului a primit și ea din cota de la cooperativă aproape două mii de lei, iar din cadrul întreprinderii individuale „Vlas Ludmila” a avut un venit de peste 20 de mii de lei.

Familia Vlas locuiește într-o casă de 218 metri pătrați, mai sunt proprietarii unui spațiu comercial, a unui camion și a zece terenuri. Totodată, soții Vlas au cote părți în două companii: SA Floare Carpet și „Hîncești-Privat”/SA „Icam”.

Alina Zotea-Durnea a avut anul trecut un salariu de 221 de mii de lei, soţul acesteia a ridicat un salariu de 109 mii de lei şi alte 250 de mii de lei sub formă de dividente de la compania în care este angajat – Dentex Systems SRL. Deputata este și proprietara unei mașini de model Mercedes GLK cumpărat în 2014. Anul trecut Zotea a contractat și un credit de cinci mii de euro cu o dobândă de 6%, pe care trebuie să-l achite în acest an.

Foto: diez.md. Mașina deputatei Alina Zotea

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram