Pentru unii, sărbătorile pascale sunt o oportunitate de a se reîntâlni cu cei dragi. În special, pentru cei aflați peste hotare. Totuși, nu toți moldovenii aflați peste hotare reușesc să se reunească de sărbători. Unii sărbătoresc peste hotare – fie alături de familiile lor, fie muncind pe brânci pentru a câștiga un ban.

În perioada sărbătorilor pascale, moldovenii revin acasă pentru a se bucura de sărbătorile pascale alături de cei dragi. Unii, însă, sunt nevoiți să rămână peste hotare. Mihaela Buza locuiește de aproape doi ani în Germania și planifică să studieze la una din universitățile din regiune. Paștele l-a sărbătorit alături de cei dragi, dar cu gândul la rudele din Moldova.

„Moldovenilor de pretutindeni, de la Frankfurt – le spunem Hristos a Înviat. Așa cum este tradiția, finii merg în vizită la nași și noi cu tot neamul la un loc mergem cu nașii noștri în vizită”, spune Mihaela Buza.

Xenia se află în Cipru de mai mulți ani. Locuiește în orașul Limassol și a avut parte de un Paște cu mult soare pe malul Golfului Akrotiri.

„Împreună cu prietenii localnici, și oamenii din diaspora ucraineană am avut ocazia de a găti o pască conform unei rețete similare cu a noastre și conform tradițiilor cipriote. Am fost la biserică, aici în Nemaso. M-am simțit bine, pentru că ciprioții fiind ortodocși, au tradiții foarte similare cu a noastre”, susține Xenia Cubrac.

Aproape de malul mării locuiește și moldoveanca Galina Bolocan. Tânăra se află de aproape patru ani în Italia. Aceasta spune că s-a pregătit intens de sărbătorile pascale.

„Chiar dacă nu suntem acasă, suntem departe, am încercat să păstrăm tradiția și să mergem în seara învierii la biserică să sfințim ouăle roșii și Pasca. A doua zi dimineața, împreună cu familia și cu toți prietenii noștri am mers la pădure”, menționează Galina Bolocan.

La mii de kilometri distanță, în Statele Unite ale Americii, locuiește Nicolae – un tânăr moldovean, care activează în domeniul transporturilor. Acesta a petrecut sărbătorile pascale alături de prietenii săi.

Dacă unii moldoveni s-au bucurat de mult soare în ziua Paștelui, cei din Canada au avut parte de… multă zăpadă.

„Cu multă zăpadă, cu mult ger, dar așa am sărbătorit Paștele, în sânul familiei, însă ne-a fost foarte dor de părinți, rudele noastre și prietenii care au rămas în Moldova”, spune Natalia Cușnir.

Maria Darii locuiește în Beijing și este stewardesă. A sărbătorit Paștele muncind – deasupra oceanului Pacific, cu 200 de oameni la bord. Abia la finele zilei, când a ajuns la Boston, s-a putut bucura de câteva ore de sărbătoare alături de oamenii dragi.

„Cel mai important este că am sărbătorit alături de oamenii dragi mie. Asta a contat cel mai mult”, menționează Maria Darii.

De Paște, pe 8 aprilie, frontiera Republicii Moldova a fost traversată de 25.495 de persoane, dublu față de zilele obișnuite.

Reporter: Ana Sîrbu