Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat autorităților mobilizare maximă pentru recensământului populației și al locuințelor și recensământului general agricol, runda mondială 2020. Pregătirile pentru efectuarea celor două recensământuri au fost discutate în cadrul unei întrevederi a premierului cu reprezentanta Fondului ONU pentru Populaţie în Republica Moldova, Rita Columbia.

În context, reprezentanta Fondului ONU pentru Populaţie în Republica Moldova a relevat necesitatea respectării tuturor etapelor în pregătirea acestui exercițiu, pentru obținerea unor date calitative. Rita Columbia a menționat necesitatea dezvoltării colaborării cu partenerii externi, inclusiv cu organizația pe care o reprezintă, care vor oferi sprijin în pregătirea și desfășurarea recensămintelor.

În cadrul reuniunii au fost examinate aspecte ce țin de organizarea recensămintelor, cu accent pe modalitatea de chestionare. Se optează pentru colectarea datelor prin intermediul dispozitivelor mobile, cu posibilitatea de auto-recenzare prin internet.

Referitor la anul efectuării recensămintelor, este examinată oportunitatea realizării recensământului populației și al locuințelor în anul 2021, urmat la scurt timp de recensământul general agricol.