Un deținut al penitenciarului de la Lipcani susține că a fost bătut după ce a scos la iveală cum este crescută cânepă după gratii. Este vorba de Alexandru Raileanu care, la sfârșitul lunii trecute, prin intermediul unui activist, a făcut publice imagini video cu tufele de cânepă. Acum el declară că a fost maltratat de angajații escortei în timp ce era transferat. Conducerea DIP spune că deținutul minte și îl îndeamnă să sesizeze Procuratura.

După publicarea acestor imagini de către activistul Vitalie Czine, deținutul Alexandru Raileanu ar fi fost maltratat în timpul transportării la penitenciarul din Bălți. Despre asta el și-a anunțat soția prin telefon. Femeia a înregistrat discuția care, deși nu este autentificată, a fost prezentată presei.

„L-au urcat într-un bus. În bus l-au bătut, fiindcă în altă parte n-au unde să-l bată că acolo-s camere peste tot locul, oricum se vede. Sunt tăiate mâinile de cătușe. Lovituri în părți, lovituri în cap”, spune Vitalie Czine, președintele asociației „GENAVAVITA”.

Iar pentru a scăpa de abuzuri, tânărul s-a automutilat: „El văzând lucrul acesta a scos o lamă și s-a tăiat. Ca să se oprească toată prostia asta a fost nevoit să se taie”.

Leziunile au fost fixate de către medicul penitenciarului și confirmate printr-un certificat medical. Pe de altă parte, conducerea DIP spune că deținutul nu a fost bătut, iar dacă deține acte medicale – să meargă la Procuratură.

„Dacă respectivul activist are un asemenea raport, o dovadă cu semnătura unui medic unele sau altele leziuni corporale. Nu este decât să-l expedieze organului de urmărire penală. Necătând la aceasta, vreau să vă zic că un demers în acest sens către Procuratură va fi expediat de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare în zilele următoare”, a menționat Aureliu Suhan, director DIP.

Anterior, după publicarea imaginilor video și foto cu plantele de cânepă din Penitenciar, DIP a inițiat o anchetă internă care se va desfășura timp de aproape o lună. Cei de la DIP au promis că vor face publice rezultat.