Angajații Centrului de Sănătate Publică din Chișinău și persoanele care i-au pășit astăzi pragul au fost evacuate de urgență, dimineața. Asta după ce s-a declanșat alarma în cadrul unui exercițiu de simulare a unui incendiu.

La acest semnal, peste 300 de persoane au ieșit organizat din instituție. Sunetul prelungit al sirenei i-a mobilizat pe oameni să părăsească clădirea în mai puțin de 3 minute.

Am ieșit că am auzit alarma și credeam că ceva s-a întâmplat și am ieșit repede. Așteptăm mai departe ce situație o să fie.”

Personalul medical susține că știe cum să se comporte în astfel de situații. Unii s-ar concentra și ar începe să gândească.

„- M-aș concentra mai întâi care este situația de risc, m-aș concentra întâi și m-aș gândi.
– Aveți timp să vă concentrați atunci?
– Nu prea mult timp, dar totuși o reacție trebuie să fie și cât mai accelerată ca să știi cum să procedezi.”

„Dacă este de exemplu incendiu s-au fum, luăm o cârpă umedă o punem la gură, ne astupăm ochii cât este de posibil. Dacă este pe scări vedem care scară este mai accesibilă și coborâm repede ca să ieșim afară încet să nu ne aglomerăm, să nu ne călcăm în picioare.”

Deși recunoaște că astfel de aplicații nu au mai fost organizate până acum, șefa Centrului spune că, angajații s-au mobilizat rapid. Au părăsit clădirea în 2 minute și 47 de secunde.

„Să sperăm că instruirea aceasta va fi benefică, dar nu vom avea nevoie să o utilizăm”, susține Luminița Suveică, medic șef sanitar de stat CSP Chișinău.

„Până la moment lipsește o instalație sonoră care ar avertiza despre evacuarea, dar probabil că în viitorul apropiat ea va fi instalată. În rest, evacuarea s-a produs rapid,” a mai menționar Liviu Merzîncu, șef adjunct IGSU.

Centrul de Sănătate Publică Chișinău are aproximativ 400 de angajați. Simularea de astăzi a avut loc urmare a tragediei din Kemerovo, acolo unde au ars de vii 64 de oameni într-un centru comercial.

Reporter: Carolina Russu
Operator: Oleg Cozlov