Un grup de tineri au organizat un flashmob în fața Guvernului de lansare a campaniei naționale „Hârtie și săpun”. Campania și-a propus să aducă în vizorul public problema igienei în școli și să pună presiune pe Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în vederea asigurării condițiilor minime de igienă în fiecare școală din țară. Campania se alătură demersului inițiat de Platforma Copiilor de a documenta starea condițiilor sanitare din școli și de a solicita de urgență intervenția autorităților.

În cadrul campaniei elevii își propun să colecteze peste 1000 de semnături din toată țara, astfel încât de de la depunerea petiției, în decurs de două luni, fiecare instituție de învățământ să fie asigurată cu hârtie igienică, săpun, substanțe biodistructive și mijloace de uscare a mâinilor.

Tinerii mai solicită realizarea unei evaluări a situației la zi din sistem cu privire la respectarea standardelor de igienă în instituțiile de învățământ general, precum și elaborarea unui regulament detaliat cu privire la asigurarea igienei în instituțiile de învățământ general.

Problema igienei în școli a fost în repetate rânduri consemnată în rapoartele anuale ale Avocatului Poporului privind Protecția Drepturilor Copiilor, iar, potrivit unui raport pentru anul de studii 2014-2015 elaborat de Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), fiecare a zecea instituţie preşcolară şi şcolară din Republica Moldova nu corespundea normelor sanitare. Totodată, cel mai comprehensiv studiu realizat în 2009 de către UNICEF pe acest subiect „Calitatea apei, a sanitației și a practicilor de igienă în școlile din Republica Moldova” concluziona: „Este redus accesul elevilor la lavoare, săpun, uscătoare şi şerveţele de unică folosinţă pentru mâini şi la condiţii îmbunătăţite în WC din şcoli. Locul amplasării lavoarelor în şcoală nu favorizează respectarea de către elevi a regulilor elementare de igienă, precum spălatul pe mâini înainte de masă şi îndată după vizitarea WC, deoarece doar în 74,8 la sută din şcoli există lavoare la cantină şi numai în 24,4 la sută în WC.”

Rezultatele chestionarului online aplicat de către Platforma Copiilor în colaborare cu Centrul de Informare pentru Drepturile Copilului confirmă că problema igienei în școli rămâne a fi gravă și în 2018 – 70% dintre respondenți afirmând, de exemplu, că săpunul este foarte rar disponibil, 60% dintre elevi apreciind cu note de la 1 la 4 starea generală a toaletelor (pe o scară de la 1 la 10).

PAS Youth și Tinerii DA solicită intervenția urgentă a autorităților și consideră că respectarea condițiilor minime de igienă în școli nu este un moft, ci o obligație.

Foto: unpaspentru.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md

Foto: aif.md