Șoferii care vor fi prinși la volan în stare de ebrietate ar putea să li se anuleze permisul de conducere sau ar putea rămâne fără permis pentru o perioadă de timp. Un proiect de lege al ministerului de Interne în acest sens, supus consultărilor publice, propune modificarea codului contravențional, penal și a legii privind siguranța traficului rutier.

Astfel, în Codul contravențional al Republicii Moldova se propune introducerea unui nou articol: „Articolul 4398. Ridicarea provizorie a permisului de conducere a vehiculelor”. Potrivit lui, persoanelor prinse în stare de ebrietate li se va interzice temporar să conducă mașina prin ridicarea permisului de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești asupra cauzei.

„Ridicarea provizorie a permisului de conducere a vehiculelor are drept scop înlăturarea unei stări de pericol și/sau prevenirea săvârșirii unor fapte socialmente periculoase în traficul rutier. Instanța de judecată examinează în cel mult trei zile de la data depunerii demersului agentului constatator cu privire la ridicarea provizorie a permisului de conducere a vehiculelor, cu emiterea unei încheieri sau respinge demersul cu restituirea permisului”, se arată în nota informativă a proiectului.

Autorii proiectului precizează că termenul executării măsurii de siguranță de ridicare provizorie a permisului de conducere a vehiculelor, se include în termenul de executarea a sancțiunii de privare de drept special de a conduce vehicule. Proiectul prevede și modificări la capitolul sancționări, prin micșorarea termenului de privare de drept special de a conduce vehicule de la 2 la 3 ani, până la termenul de la șase luni la un an.

Totodată, se propune includerea agravantei, prin săvârșirea acțiunilor prevăzute la alineatele (1)–(21), repetat în cursul aceluiași an calendaristic de către o persoană sancționată deja pentru această contravenție, dacă fapta nu constituie infracțiune, cu majorarea sancțiunii contravenționale sub formă de amendă, precum și cu introducerea sancțiunilor alternative sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 40 la 60 de ore, sau cu arest contravențional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.

În același timp, proiectul prevede înăsprirea sancțiunii prevăzută la articolul 318 Neexecutarea hotărârii instanței de judecată Cod contravențional cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore sau cu arest contravențional pe un termen de la 7 la 15 zile. Autorii proiectului afirmă că, redacția actuală, nu corespunde cu scopul normei, din motiv că sancțiunile pentru săvârșirea unei contravenții depășește cuantumul sancțiunii prevăzute la art.318, ceea ce constituie o derogare de la principiul proporţionalităţii.

Concomitent, în partea generală a Codului penal se introduce un articol nou, „Articolul 65. Privarea sau anularea de dreptul de a conduce mijloace de transport”, care defineşte noţiunea pedepsei de dreptul de a conduce mijloace de transport, termenele şi modul de aplicare a acesteia.

Unul din actele legislative propus spre completare, urmare implementării mecanismului care stă la baza proiectului, este şi Legea nr.131 din 07.06.2007 privind siguranţa traficului rutier, în care se propune introducerea unui articol nou: „Articolul 211. Anularea permisului de conducere”, prin stabilirea criteriilor care constituie temei de anulare. Iar, permisul de conducere anulat poate fi redobândit după decăderea temeiurilor de anulare a acestuia, la prezentarea unei dovezi în acest sens, prin susţinerea de către titular, în condiţii generale, a examenului de calificare la autoritatea competentă, pe categorii şi subcategorii de vehicule solicitate, după frecventarea, în cazurile stabilite a unui program probaţional pentru corectarea comportamentului social sau a unui curs de instruire antialcoolică şi antidrog.