Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a anunțat că a dat ordin Guvernului de la Kiev să înceapă procedura ieșire oficială a Ucrainei din Comunitatea Statelor Independente. Anunţul privind renunţarea la CSI a fost făcută joi, 12 aprilie în cadrul Forumului de Securitate de la Kiev.

„Plecând de la faptul că Ucraina nu a fost niciodată și nu este acum membru al CSI și refuzul acestei structuri de a condamna agresiunea Rusiei, aș dori să pregătim împreună cu guvernul propuneri pentru încetarea oficială a participării noastre la organele statutare ale CSI, precum și și închiderea definitivă a reprezentării ucrainene la instituțiile relevante din Minsk”, a declarat Poroșenko.

Președintele ucrainean consideră, de asemenea, că este necesar să se efectueze un inventar al întregului cadru legislativ și legal elaborat de Ucraina în cadrul CSI, în vederea respectării intereselor naționale ale statului.

Poroșenko a cerut de asemenea partenerilor străini să revizuiască obligațiile contractuale cu Rusia privind „zonele sensibile de cooperare”.

Ucraina a avut o relație dificilă cu CSI încă de la crearea acestei organizații, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Totuși, în timpul mandatului președintelui Viktor Ianukovici, relațiile Kievului cu CSI s-au consolidat.

CSI reunește cele 15 țări foste republici sovietice cu excepția statelor baltice (Estonia, Letonia, Lituania). În urma evenimentelor din august 2008, când trupele rusești au intervenit din nou în Georgia, pentru susținerea regimurilor separatiste sud-osetine și abhaze, parlamentul georgian a votat în unanimitate retragerea Georgiei din CSI, pe data de 14 august 2008. Ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia, Ucraina s-a retras din CSI în 2014.