/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Poroșenko a dispus începerea procedurii de ieșire a Ucrainei din CSI

missing
12 aprilie 2018, ora 13:22

„Plecând de la faptul că Ucraina nu a fost niciodată și nu este acum membru al CSI și refuzul acestei structuri de a condamna agresiunea Rusiei, aș dori să pregătim împreună cu guvernul propuneri pentru încetarea oficială a participării noastre la organele statutare ale CSI, precum și și închiderea definitivă a reprezentării ucrainene la instituțiile relevante din Minsk”, a declarat Poroșenko.

Președintele ucrainean consideră, de asemenea, că este necesar să se efectueze un inventar al întregului cadru legislativ și legal elaborat de Ucraina în cadrul CSI, în vederea respectării intereselor naționale ale statului.

Poroșenko a cerut de asemenea partenerilor străini să revizuiască obligațiile contractuale cu Rusia privind „zonele sensibile de cooperare”.

Ucraina a avut o relație dificilă cu CSI încă de la crearea acestei organizații, după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Totuși, în timpul mandatului președintelui Viktor Ianukovici, relațiile Kievului cu CSI s-au consolidat.

CSI reunește cele 15 țări foste republici sovietice cu excepția statelor baltice (Estonia, Letonia, Lituania). În urma evenimentelor din august 2008, când trupele rusești au intervenit din nou în Georgia, pentru susținerea regimurilor separatiste sud-osetine și abhaze, parlamentul georgian a votat în unanimitate retragerea Georgiei din CSI, pe data de 14 august 2008. Ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia, Ucraina s-a retras din CSI în 2014.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram