Socialistul Ion Ceban vrea să curețe primăria de corupți, iar Reghina Apostolova, susținută de Ilan Șor, vrea să impună bogații să se împartă cu săraci. Cei doi candidații au dat start campaniei electorale și s-au întrecut în promisiuni.

Ion Ceban, însoțit de câțiva colegi din PSRM, a organizat prima conferință din campania electorală în curtea Primăriei. Au adus boxe, microfon și tribună, iar toți au fost aranjați ca la carte de deputatul socialist Vlad Batrîncea. Ceban a promis că, dacă va ajunge în fotoliul de primar, în primul rând, va trece la verificarea minuțioasă a funcționarilor, care se va solda cu demisii. Nu a putut spune însă cât ar putea să-l coste auditul.

„În baza acestui audit va fi creată o nouă structură a Primăriei. Nu se va face așa cum s-a făcut până în prezent, tanda schimbă manda, nu. Toate funcțiile din Primărie trebuie să fie scoase la concurs public”, a menționat Ceban.

Și candidatul „Partidului Șor” și-a prezentat programul electoral… ca de obicei, în limba rusă. Reghina Apostolova, care figurează în primul raport „Kroll” privind furtul miliardului, spune că vrea să curețe orașul de mizerie.

„Pentru început, avem nevoie să spălăm orașul Chișinău. Fiecare centimetru al orașului trebuie să aibă un responsabil de curățenie”, a spus candidata partidului Șor.

Într-un an, mai vrea să repare drumuri, să deschidă magazine și farmacii sociale și să mărească pensiile chișinăuienilor cu câte o mie de lei lunar. Nu a vrut să spună însă de câți bani are nevoie. Cu o soluție a venit liderul partidului, Ilan Șor, care spune că bogații trebuie să se împartă cu săracii: „Prieteni, trebuie să ne împărțim. Cel puțin jumătate din avere. Nu trebuie să fiți zgârciți, dragi businessmani. Vom implementa un vechi principiu sovietic: Nu poți, te vom învăța. Nu vrei, te vom impune”.

În cursa electorală au mai fost înregistrați oficial liberalul Valeriu Munteanu, candidatul comun PPDA, PAS și PLDM, Andrei Năstase, Vasile Costiuc, din partea Partidului „Democrația Acasă” și Alexandru Roșco, înaintat de formațiunea „Casa Noastră-Moldova”. Și-a înaintat un pretendent la fotoliul de primar și Partidul Unității Naționale – Constantin Codreanu. Vor să fie candidați independenți primarul interimar Silvia Radu și expertul Sergiu Tofilat. Activista Maia Laguta ne-a spus că s-a retras din cursă și asta pentru că nu reușește să colecteze cele 10 mii de semnături necesare pentru înregistrare. Dosarele pot fi depuse până pe data de 19 aprilie.