Case, mașini și datorii de mii de euro. Cu asta s-au ales membrii Consiliului Superior al Magistraturii anul trecut. În timp ce unii membri s-au ales cu proprietăți noi, alții și-au vandut casele și mașinile sau au luat împrumuturi, scrie Centrul de Investigații Jurnalistice, care a analizat declarațiile de avere ale celor de la CSM.

Membrul CSM, Anatolie Galben, a făcut anul trecut mai multe tranzacții cu proprietățile sale. Potrivit declarației de avere și interese, judecătorul a vândut, în luna mai 2017, o casă de locuit pe care o moștenise. A luat pe ea 300.000 de lei. În schimb, a devenit posesorul unui apartament de 64 de metri pătrați, obținut prin decizia Primăriei Chișinău. Magistratul se numără printre persoanele care au obținut decizii favorabile în instanță, prin care Primăria a fost obligată să-l asigure cu spațiu locativ. În 2017, Galben a obținut un venit de aproximativ 235.000 de lei din salariul de la Judecătoria Chișinău, unde a activat până în decembrie. Alte 258.000 de lei au intrat în bugetul familiei din salariul soției, care activează la Agenția Servicii Publice.

Magistratul Dorel Musteață, un alt membru al CSM, și-a procurat în 2017 un automobil de model Toyota RAV 4. Mașina este fabricată în 2011 și valorează 8.200 de euro. Tot anul trecut, Musteață s-a despărțit de un alt automobil, de model Honda CRV, pe care îl cumpărase un an mai devreme. Judecătorul a vândut și un apartament cu două camere din sectorul Centru. Potrivit declarației de avere a lui Dorel Musteață, imobilul ar fi fost vândut cu 510 mii de lei, în timp ce oficial, apartamentul este evaluat cadastral la peste 537 de mii de lei. În 2017, în bugetul familiei judecătorului au intrat venituri de aproape 400.000 de lei și peste 4.100 de euro, din salariul său de la CSM și de la Institutul Național de Justiție, cel al soției, care este avocat, darea în arendă a terenurilor agricole și indemnizații.

Magistratul Alexandru Gheorghieș a vândut în 2017 o casă de locuit din orașul Glodeni și terenul aferent acesteia contra a 58.800 de lei. Alte 396 de mii de lei au intrat în bugetul familiei judecătorului de la Curtea de Apel Bălți de la fosta Întreprindere de Stat CRIS Registru, locul de muncă al soției sale.

Magistratul Petru Moraru a primit anul trecut o donație generoasă – un apartament de 74 de metri pătrați cu valoarea cadastrală de 505 mii de lei. Tot anul trecut judecătorul și-a cumpărat, cu 30.000 de lei, un spațiu comercial de 4,7 metri pătrați. Moraru mai este proprietar a trei case de locuit și două apartamente. El a declarat venituri de 320 mii de lei în 2017, din salariu și indemnizații. Alte 101 mii de lei au fost obținute din darea în locațiune a unui imobil, iar 160.000, din vânzarea unui bun, fără a specifica despre care anume este vorba. Magistratul a luat și trei împrumuturi în 2017, în valoare totală de 5.500 de euro, cu rata dobânzii „zero”. Anterior, Moraru a împrumutat 38 de mii de euro, bani pe care trebuia să îi întoarcă până 2017. Alte trei credite, în mărime totală de 230.000 de lei, urmează a fi stinse în 2018 și 2019.

Anul 2017 a fost unul prosper pentru Mariana Timotin, membră a CSM din partea societății civile. Aceasta a declarat o casă de locuit de 152 de metri pătrați, evaluată cadastral la peste jumătate de milion de lei. De asemenea, Timotin a devenit proprietara unui automobil de model Peugeot, fabricat în 2005, pe care l-a procurat cu 4.300 de euro. Potrivit declarației de avere, în 2017, Mariana Timotin a încasat venituri de 101 mii lei. Peste un milion de lei a adus în familie soțul ei, care este administrator certificat în cadrul Asociaţiei Lichidatorilor şi Administratorilor din Moldova, find desemnat, în 2013, administratorul insolvabilităţii companiei SA „Aroma”, deţinută de stat.

Ceilalți membri ai CSM, procurorul general Eduard Harunjen, președintele CSM, Victor Micu, judecătoarea Nina Cernat și ministrul Justiției, Victoria Iftodi, nu au făcut achiziții importante anul trecut.