Locuitorii din regiunea de nord a Republicii Moldova beneficiază de servicii de dializă. Acest lucru este posibil datorită deschiderii unui centru de dializă în orasul Bălți. Acesta poate presta servicii pentru mai mult de 200 de pacienți cu insuficiență renala cronică în stadiu terminal. Este un parteneriat public-privat, iar compania privată a investit 1,3 milioane de euro în construcția clădirii și procurarea echipamentului modern.

Adela Bețișor face dializă de patru ani. Locuiește în raionul Glodeni și vine, de trei ori în săptămână, la Bălți, la dializă. Până a fi deschis acest centru, pacienta făcea dializă la spitalul din Bălți: „Acolo nu a fost rău, dar aici e minunat. Aparatele sunt noi, lucrătorii medicali sunt super. Ne uităm la televizor, mai dormim, mâncăm”.

În patul de alături l-am cunoscut pe Pavel Chipăruș, care face dializă de aproape cinci ani. Bărbatul spune că, până a veni aici, era nevoit să cumpere medicamente din bani proprii. Iar, uneori nu îi ajungeau nici măcar pentru jumătate din preparate: „Tare greu. Mult cumpăram medicamente. Dar aici, avem de toate. Este bine, ne caută ca de niște copiii mititei. Au de toate”.

O altă pacientă a centrului este Ana – o tânără care face dializă de la 17 ani: „Aparatele sunt mai noi și curățirea este mai bună. Și plus, medicamentele sunt gratuite”.

Elena face dializă de 6 ani. Și ea, ca și ceilalți beneficiari ai centrului, a fost transferată, recent, de la spitalul din Bălți: „Este diferență. Și acolo personalul se comporta frumos, dar aparatele erau de vină. Dar aici aparatele-s noi. Totul e modern. Azi am a cincea dializă, dar eu mă simt foarte bine”.

Centrul este dotat cu 32 de aparate de dializă de ultimă generație și poate deservi peste 200 de pacienți cu insuficiență renală cronică în stadiu terminal, ceea ce depășește de două ori numărul actual al persoanelor din nordul țării care au această problemă. În plus, pacienții beneficiază gratuit și de alte servicii.

„Pacientul primește și medicație metabolică, adică diferite vitamine, care ameliorează metabolismul la general. Pacienții în timpul dializei sunt hrăniți, cu un meniu special, care este efectuat de nutriționistul nostru. Noi avem 9 meniuri”, spune Petru Cipoda, director medical al Centrului de Analiză.

De asemenea, lunar, pacienții fac un set de analize și beneficiază de serviciile unui psiholog. În cadrul centrului activează peste 20 de angajați. Printre aceștia se numără și un doctor moldovean, care a activat, timp de 10 ani, într-o clinică privată din Rusia. Recent, acesta a decis să se întoarcă acasă.

„Am aflat despre faptul că urmează să se deschidă un centru. Am discutat cu administrația. Am luat decizia să fiu aici. Diferență între Moscova și Bălți nu este. Sunt aceleași standarde”, susține Victor Ruban, medic principal.

Centrul de Dializă din Bălți are trei săli de dializă. Investițiile au fost de aproximativ 1,3 milioane de euro. În Republica Moldova există peste 600 de pacienți, care au nevoie de dializă.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagine: Oleg Cozlov