S-au pornit la picnic, dar au ajuns în vizorul poliției. Este vorba de mai mulți activiști care și-au dat întâlnire pe gazonul din apropierea Palatului Național, în zona îngrădită, acolo unde a fost organizat Târgul de Crăciun. Șezătoarea se pare însă că nu a fost pe placul paznicilor care au chemat poliția să-i evacueze.

Tinerii au mers să se odihnească în zona verde din apropierea Palatului Național, înconjurată de un gard metalic… ilegal, spun ei. La un moment dat, a apărut un paznic care a încercat să-i alunge de acolo.

„A venit domnul Ion care este angajat al Palatului Național. De asemenea, foarte agresiv mi-a spus să ieșim că e locul lui și el trebuie să păzească și noi nu avem ce căuta aici. Că-i spațiu privat al Palatului Național pe când de fapt acest spațiu, conform Cadastrului, este proprietate publică”, susține Constanța Dohotaru, activistă.

Ulterior a fost chemată poliția care a documentat cazul, dar și reprezentanta Palatului Național care a spus că zona este îngrădită din cauza căsuței lui Moș Crăciun rămasă din perioada sărbătorilor de iarnă și care nu poate fi demontată.

„A fost adoptată decizia ca această căsuță, cu tot cu decorațiunile din interior, care este foarte costisitoare, să rămână aici, ca să nu cheltuim banii pentru a construi o altă casă. Luând în considerare că zona este a noastră și noi singuri putem adopta decizii, din acest motiv s-a decis să îngrădim această zonă”, spune Irina Suhușin, reprezentant „Moldova-Concert”.

Irina Suhușin nu a putut prezenta însă autorizația pentru instalarea gardului. Prin urmare, după incident, tinerii au spus că vor transmite o petiție Primăriei, Ministerului Culturii și Consiliului Municipal în care vor cere ca gardul care îngrădește gazonul din apropierea Palatului Național să fie demontat.