/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Piloții moldoveni, în captivitate în Afganistan, cer ajutor. Cum comentează PD-ul zvonul că ar vrea să-i readucă acasă înainte de alegeri

missing
12 aprilie 2018, ora 18:57

Imaginile au fost postate de Renato Usatîi. Acesta însă a refuzat să spună de unde le are. În filmuleț cei doi bărbați roagă cu disperare să fie ajutați de oricine i-ar putea scoate din captivitate.

„Tot e greu, de doi ani închiși, fără ferestre fără nică. Nu vedem nici soarele, nici nică. Vă rog, ajutați-ne cine poate să ne scoată de aici cât mai repede”, a spus Mihail Crigan, inginer de bord.

„Au trecut totuși doi ani de când am fost doborât și capturat. Pentru cei care se vor uita la acest video, din suflet vă rog, vă implor, ajutați-ne!”, a implorat Lionel Buruiană, copilot.

În speranța că imaginile vor ajunge la familiile lor, ostaticii le-au transmis câte un mesaj și apropiaților.

„Aici mi se spune că nu credeți că sunt în viață. Scumpii mei părinți, iubita mea familie, sunt în viață, trăiesc: Până când mă țin tare. Iaca au trecut doi ani, și aproape doi ani de când stau închis. A trecut și mult timp de când nu ne-am văzut, nu ne-am văzut însă cu mintea, cu gândul sunt la voi, scumpii mei. Vă iubesc din suflet, vă am în inima mea, în sufletul meu, în mintea mea și așa va fi mereu cât va mai bate a mea inimă”, a mai menționat Buruiană.

„Până când încă sunt în viață, sănătos și mă țin și mă rog la Dumnezeu să vină ziua aceea când să ne mai întâlnim, vorbim, mi-e dor și mie de voi. Mă rog pentru tot aceea ca să vină ziua ceea ca să vină cineva să ne ajute să ieșim din greutățile acestea și chinurile acestea”, a subliniat Mihail Crigan, inginer de bord.

Deși de la capturarea cetățenilor moldoveni în Afganistan a trecut mai mult de doi ani, autoritățile de la Chișinău refuză să ofere detalii despre masurile întreprinse pana acum pentru eliberarea conaționalilor noștri. Abia după publicarea imaginilor, Procuratura Generală a emis un comunicat în care, și aici chemă la discreție. „Cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, mult profesionalism şi responsabilitate. Unele informaţii vehiculate zilele acestea în presă de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă sa pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită acţiunile aflate în desfăşurare. (…) Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe state din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a fost nevoie de implicarea unor resurse instituţionale importante. (…)”

Nu au răspuns la telefon nici reprezentanții companiei la care erau angajați cei doi cetățeni și nici responsabilii de caz din cadrul Ministerului de Externe. Pe de altă parte, Usatîi spune că membrii Partidului Democrat și președintele Igor Dodon ar purta negocieri cu talibanii din Afganistan pentru a elibera ostaticii înainte de alegeri. Igor Dodon nu a comentat declarațiile lui Usatîi, iar PDM a respins acuzațiile.

„Organele să-și facă lucrul dacă au de comentat vor comenta, iar declarațiile care sunt făcute de politicieni sunt făcute în contextul campaniei electorale și de aceea eu alt comentariu nu am.”

Cazul a avut loc în noiembrie 2015. Elicopterul de tip Mi-17, cu trei membri ai echipajului, toți moldoveni, transporta 18 militari afgani. La un moment dat elicopterul a fost atacat. Piloții au fost nevoiți să aterizeze de urgență. Când au ajuns la sol unul dintre piloți a fost omorât de talibani, iar ceilalți 2 au fost luați ostatici. Conform cărților de specialitate, mediatizarea cazurilor de luare de ostatici poate fi contraproductivă, deoarece răpitorii ar putea profita de rezonanța cazurilor pentru a crește suma răscumpărării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram