/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Statul cumpără acțiuni de la bănci. Experți: Guvernul își asumă riscuri uriașe. „Primul risc - costurile care ar cădea pe umerii cetățenilor”

12 aprilie 2018, ora 19:02

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, supus consultărilor publice, statul ar urma să cumpere și să deetatizeze acțiunile emise de băncile de importanță sistemică. Portalul Mold-Street scrie că, astfel, se deschide drumul spre preluarea de către stat a pachetelor de acțiuni de aproape 43 la sută de la „Moldova-Agroindbank” şi 64 la sută de la „Moldindconbank”, anulate în 2016, urmare a nerespectării cerințelor privind calitatea acționariatului. Pachetele vor fi scoase la vânzare la un preț inițial care nu poate fi mai mic decât prețul la care acestea au fost achiziționate.

BNM susține că implicarea statului prin procurarea și vânzarea acțiunilor noi emise va deschide calea pentru atragerea unor „investitori de calitate”. În cazul MAIB, de exemplu, autoritățile și banca nu pot vinde însă aceste acțiuni deja de doi ani. Abia cu o lună în urmă a fost anunțat un potențial cumpărător.

„Poate să fie situația când chiar și în acest mecanism, nimeni nu ar dori să procure acele acțiuni”, susține Alexandru Fală, „Expert-Grup”.

Iar dacă acțiunile vor fi, totuși, vândute, iar vechii acționari vor avea pretenții financiare pe care, în mod normal ar trebui să le achite noii investitori, în acest caz, responsabil va fi statul.

„Primul risc – costurile care ar cădea pe umerii statului și, efectiv, pe umerii cetățenilor. Această schemă ar putea fi preluată sau ar putea fi utilizată de oameni rău-intenționați care își doresc să devină proprietari la anumite companii și nu doar la companii financiare”, menționează Alexandru Fală, expert.

Luna trecută, Pavel Filip a spus că, pe lângă noul acționar venit la Victoriabank, a fost găsit și un potențial investitor pentru „Moldova-Agroindbank”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram