Suntem în sezonul de activitate a căpuşelor, insecte care prezintă risc epidemiologic prin faptul că sunt vectori ai multor maladii infecţioase. Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău atenționează populaţia asupra pericolului mușcăturii de căpușe și recomandă celor care intenționează să-și petreacă zilele de odihnă în aer liber să aplice metodele de protecție necesare.

Pentru a preveni situaţiile neplăcute, îmbrăcați haine de culori deschise, cu mâneci lungi, deplasaţi-vă doar pe cărări şi drumuri, evitând desişurile şi locurile neumblate. Atunci când vă aflaţi în natură un timp mai îndelungat, inspectaţi pielea neacoperită peste fiecare oră şi, ajungând acasă, faceţi un duş, cu verificarea repetată a suprafeţei corpului.

Dacă aţi depistat o căpuşă, este esenţial să nu întraţi în panică. Căpuşele trebuie îndepărtate imediat ce au fost descoperite, iar locul mușcăturii se tratează cu tinctură de iod sau cu soluţie de alcool de 70%, și nicidecum prin alte metode: chibrituri aprinse, vaselină, ojă, eter, benzină. Aceste remedii pot fi periculoase. Pentru a decide tratamentul chimioprofilactic, adresaţi-vă la medicul de familie de la locul de trai sau la medicul infecţionist.