Un bărbat originar din Ucraina a fost recunoscut vinovat de săvârşirea infracţiunii de acces neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii, precum şi fraudă informatică, fiind condamnat de Judecătoria Chişinău la cinci ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. Prin sentinţă, a fost admisă şi acţiunea civilă privind încasarea prejudiciului material de peste 280.000 lei, cauzat prin infracțiune companiei de telecomunicații Moldtelecom.

Inculpatul a fost acuzat de săvârşirea accesului neautorizat la reţelele şi serviciile de telecomunicaţii, restricţionarea accesului la datele informaţionale internaţionale, efectuarea terminaţiilor neautorizate ale traficului voce local şi internaţional, precum şi fraudă informatică, cu cauzarea unor daune în proporţii deosebit de mari operatorului de telecomunicaţii.

În acest context, procurorii recomandă persoanelor să nu accepte instalarea la domiciliu a dispozitivelor utilizate la efectuarea terminaţiilor ilegale ale traficului voce internaţional şi local, acţiuni care duc la cauzarea prejudiciilor companiilor de telecomunicaţii şi sunt pasibile răspunderii penale.