În ajunul Paștelui Blajinilor, Ministerul Mediului reamintește cetățenilor că florile și decorațiunile din plastic poluează solul și aerul, iar în procesul de ardere acestea elimină substanțe cancerigene.

„Utilizarea florilor artificiale pune în pericol sănătatea oamenilor și afectează în mod negativ mediul înconjurător. Florile și decorațiunile din plastic elimină o cantitate semnificativă de substanțe toxice, poluând solul, aerul, iar în apele subterane nimeresc coloranți ce conțin metale grele. Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și până la 300 de ani. De asemenea, în procesul de ardere se elimină dioxine, furani și substanțe cancerigene”, a precizat Svetlana Bolocan, șef al Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice.

În acest context, ministerul interzice arderea și incendierea deșeurilor și îndeamnă cetățenii să contribuie la protecția mediului înconjurător, renunțând la procurarea decorațiunilor artificiale cu scopul de a le duce la cimitire, iar drept alternativă propune sădirea plantelor decorative multianuale.

Conform informațiilor prezentate de autoritățile locale, anual, de pe teritoriul cimitirului Sfântul Lazăr din Chișinău, se colectează circa 700 de tone de gunoi, iar 80% din deșeuri sunt florile și decorațiunile de flori artificiale.

Nerespectarea modului stabilit de colectare, păstrare, transport, depozitare, ardere, neutralizare și evacuare a deșeurilor industriale, de construcție, menajere și de altă natură se sancționează cu amendă în mărime de până la 2000 de lei aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore, și cu amendă în mărime de până la 15 000 lei aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an (art.154 alin.(1)din Codul Contravențional al Republicii Moldova).