O locuitoare a municipiului Chișinău a dat în judecată șoferul autobuzului de pe ruta nr. 5 după ce în momentul când a vrut să coboare autovehiculul s-a pornit, iar ea a căzut sub autobuz. Reclamanta a cerut repararea prejudiciului moral cauzat în urma accidentului rutier și a cheltuielior de judecată, scrie Bizlaw.md.

Reclamanta susține că în timp ce cobora din autobuzul ce staționa, autovehicolul pe neașteptate s-a pornit. În rezultat, și-a pierdut echilibrul și a căzut sub autobuz. În urma accidentului, i-au fost cauzate leziuni corporale, din care motiv a suferit două intervenţii chirurgicale, a primit tratament medical și reabilitare.

Totodată, victima accidentului spune că a avut și suferințe psihice și fizice puternice. Timp de două luni a trebuit să folosească un baston, iar pe picior a rămas o cicatrice mare, din care motiv a trebuit să-și schimbe și garderoba.

Vinovat de producerea accidentului s-a dovedit a fi șoferul autobuzului, care nu a manifestat prudenţă la trafic şi a ignorant prevederile Regulamentului circulaţiei rutiere. Conducătorul autovehiculului a fost sancționat contravențional, fiindu-i aplicată o amendă în mărime de o mie de lei și șase puncte de penalizare.

Cheltuielile legate de tratament au fost acoperite parțial de către compania de asigurare. Prin urmare, de la pârât, persoana care a avut de suferit, a solicit repararea prejudiciului moral în sumă de 15 mii de lei, dar și cheltuielile de judecată în sumă de aproximativ trei mii de lei. Judecătoria Chișinău, sediul central a admis integral acțiunea și a dispus încasarea sumelor cerute de către reclamantă.

Șoferul autobuzului nu a fost de acord, însă, cu decizia și a depus recurs. Acesta a indicat, printre altele, că reclamanta nu a probat suferințele psihice pe care a declarat că le-a avut. De asemenea, a spus că persoana suferea și de alte boli, ce nu au fost cauzate de accident, prin urmare nu poate fi constatat exact nici termenul în care a stat în concediu medical ca urmare a traumelor cauzate de accident. Mai mult ca atât, șoferul a afirmat că reclamanta are o parte din vină, pentru că a încercat să coboare forţând uşile care deja se închideau.

În cererea de recurs se mai spune că instanţa de fond nu a luat în considerare faptul că accidentul s-a comis din imprudenţă, iar pârâtul este pensionar și are la întreţinere un copil cu dizabilități. Prin urmare, șoferul a menționat că prejudiciului moral de 15 mii de lei reprezintă o compensaţie vădit excesivă, reieşind din realităţile economice ale Republicii Moldova şi a practicii judiciare existente în țara noastră.

Mai mult ca atât, acesta a spus că nu se consideră responsabil faţă de victimă, deoarece în momentul comiterii accidentului ”izvorul de pericol sporit a fost autobuzul”, iar el doar îl conducea, în virtutea raporturilor de muncă în care se afla cu ÎM ”Parcul urban de autobuze”.

Examinând dosarul, Curtea de Apel Chișinău a stabilit că decizia primei instanţe în privința despăgubirilor morale este eronată. Magistrații au specificat că, compensarea prejudiciului moral urmează a fi o satisfacție echitabilă și nu o îmbogățire fără justă cauză a uneia dintre părți.

Prin urmare, luând în considerare că medicii au calificat leziunile corporale a fi drept unele ușoare, suma prejudiciului moral a fost micșorat până la cinci mii de lei. La fel, au fost micșorate și cheltuielile de judecată ce urmează să fie suportate de către pârât.

Decizia poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.