Viața de familie și îngrijirea copilului a fost tradițional sarcina femeilor, însă un număr tot mai mare de tați a început să vadă avantajele concediului paternal și ale dezvoltării unei relații mai apropiate cu copiii la o etapă timpurie.

Această expoziție este o oportunitate de a stimula discuții despre rolul taților, în familie și în societate în ansamblu. „Sperăm că tații se vor simți mîndri de munca importantă pe care o fac în familie și vor fi inspirați, în urma acestei expoziții, să se gândească mai mult la viața de familie și la responsabilitățile părintești,” susține Signe Burgstaller, Ambasador al Suediei în Republica Moldova.

Expoziția Tații din Moldova și Suedia va fi lansată miercuri, 18 aprile, ora 13:00 la Shopping MallDova. Aceasta este organizată de Institutul Suedez în colaborare cu Ambasada Suediei la Chișinău și Organizația Națiunilor Unite în Moldova.

Expoziția de fotografie Tații din Suedia (Swedish Dads) are la bază portretele taților care aleg să stea acasă, să se ocupe de îngrijirea copiilor pentru cel puțin șase luni. Fotograful suedez Johan Bävman analizează motivele pentru care acești tați au ales să rămână acasă cu copiii lor, ce înseamnă această experiență pentru ei și modul în care s-a schimbat relația lor atât cu proprii copii, cât și cu partenerii lor. Expoziția își propune să arate efectele pe care egalitatea de gen în cadrul activităților de îngrijire a copiilor le are deopotrivă asupra indivizilor și asupra societății.

Tații din Moldova adaugă perspectiva tatălui activ din Moldova, așa cum se vede prin fotografiile lui Mihai Turculet. Scopul este de a stimula discuțiile despre egalitatea în familie și efectele sale asupra societății, dar și despre opțiunile bărbaților și femeilor cu privire la viața de familie și muncă.

Fotografi

Johan Bävman, născut în 1982, este un fotograf independent din Malmo, Suedia. Proiectul de fotografie Sweedish Dads a avut un impact enorm, fiind expus în întreaga lume și publicat sub formă de carte în limba engleză. Johan a primit multe premii pentru fotografiile sale, printre acestea numărându-se World Press Photo, Poy, Premiul Sony, NPPA, premiul UNICEF pentru fotografie, marele premiu al agenției de presă suedeze TT și premiul Imaginea Anului în Suedia.

Turculet Mihail este fotograf de portret și evenimente de familie, cîștigător a mai multor concursuri de fotografie, iar la moment este reprezentantul Moldovei în calitate de juriu Internațional pentru concursul de fotografie 35AWARDS 2017.

Concediul de paternitate în Suedia și Moldova

Sistemul de beneficii parentale din Suedia este unul dintre cele mai generoase din lume, permițând părinților să rămână acasă alături de copiii lor și de a primi compensații din partea statului. Pentru îngrijirea unui copil, părinții beneficiază de concediu plătit timp de 480 de zile. Pentru primele 390 de zile de părinți au dreptul la aproape 80% din salariul lor, până la un nivel maxim. Restul de 90 de zile sunt plătite la o rată fixă mai mică. Din primele 390 de zile, 90 sunt rezervate pentru fiecare părinte, în timp ce restul pot fi transferate în mod liber.

În Moldova, mamele care lucrează au dreptul la 70 de zile înainte și 56 de zile după nașterea unui copil cu dreptul la 100% din salariu. Tații au dreptul la 14 zile la nașterea copilului și 100% din salariu. După expirarea concediului de maternitate, părinții asigurați au dreptul la un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului ce poate fi utilizat integral sau parțial pină copilul atinge vîrsta de 3 ani, beneficiile constituind 30% din salariu. Femeile neangajate în cîmpul muncii, dar căsătorite, au dreptul la concediu de maternitate cu beneficii calculate în baza salariului soțului.