/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Siria: Misiunea internaţională de anchetă asupra presupusului atac chimic şi-a început activitatea

missing
16 aprilie 2018, ora 08:21

Misiunea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu mandat să ancheteze asupra unei eventuale utilizări a armelor chimice, fără să identifice autorii, a sosit sâmbătă la Damasc.

Acţiunile sale sunt înconjurate de cel mai mare secret.

Viceministrul sirian de externe Fayçal Mokdad s-a deplasat, totuşi, duminică la hotelul unde a fost cazată misiunea OIAC la Damasc şi a ieşit trei ore mai târziu, potrivit unei corespondente a agenţiei France Presse aflate la faţa locului.

Misiunile de anchetă ale OIAC încep întotdeauna cu o serie de discuţii private cu oficialităţi.

În schimb, nu a fost confirmat că experţii au mers pe teren la Douma, cum anunţase în cursul dimineţii AFP, citând un oficial sirian. ”Vom lăsa echipa să-şi facă treaba în mod profesional, obiectiv, imparţial şi departe de orice presiune (din partea autorităţilor). Rezultatele anchetei vor infirma acuzaţiile mincinoase” împotriva Damascului, a afirmat acesta.

În 2014, OIAC a afirmat că Siria s-a debarasat de toate armele sale chimice, conform unui acord internaţional. În 2017, o misiune de anchetă comună cu ONU a ajuns însă la concluzia că Damascul a utilizat gaz sarin, un puternic agent neurotoxic, la Khan Shaykhun (nord-vest) într-un atac în care şi-au pierdut viaţa 80 de persoane.

Pe teren, munca se anunţă complicată pentru anchetatorii care sosesc la o săptămână după fapte, într-o zonă trecută între timp sub controlul regimului şi al poliţiei militare ruse şi devastată de cinci ani de asediu şi o violentă ofensivă lansată la 18 februarie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram