În plină era a tehnologiei, un sat din nordul Moldovei se încăpățânează să salveze și să conserveze frumoasele meșteșuguri moldovenești. Pentru aceasta, locuitorii din Pelinia, sat unde oamenii nu au uitat cum se țese un covor sau se brodează o ie, au decis să deschidă un centru de artizanat. În ajutor le-a sărit guvernul Elveției și primăria locală. Însă pentru a-l vedea gata mai au nevoie de încă 2 500 de dolari pe care spera să-i adune datorită moldovenilor aflați peste hotare.

Țesutul, lemnăritul, împletitul sau brodatul sunt îndeletnicirile pe care cei 40 de meșteri populari din Pelinia le păstrează cu grijă pentru generațiile viitoare. Mătușa Liuba este un adevărat maestru în a țese covoare. Femeia spune că dragostea față de acest meșteșug vine din copilărie și, timp de mulți ani, i-a fost unica sursă de venit.

Anii 50-60 asta a fost baza necesitate în casă ca fiecare gospodărie să aibă covoare. Când m-am căsătorit și era, nu era așa bani de unde, dar iaca alegeam pentru cineva din sat covor și îmi plătea bani și pe banii ceia eu îmi făceam uși, ferestre, îmi cumpăram scândură pentru podea prin casă”, povestește Liuba Parea, meșter popular din Pelinia.

Pentru a conserva tradițiile, la Pelinia va fi deschis un centru de artizanat unde meșterii vor putea transmite secretele sale tuturor celor interesați. Acest lucru este posibil datorită guvernului Elveției, care a oferit un grant în sumă de 25 de mii de dolari.

Oricine dorește poate să vină să învețe și poate cu timpul s-or readuce înapoi tradițiile noastre moldovenești, sperăm” spune Zinaida Dolință, meșter popular din Pelinia.

În cadrul acestui atelier considerăm că o să fie binevenite și lecții practice cu elevii de la ambele școli din localitate unde vor putea să continuie acele tradiții pe care le-au promovat bunicele”, afirmă Galina Grumeza, meșter popular, Pelinia.

Însă ca centrul să existe, acești bani nu sunt suficienți. Încă trei mii de dolari sunt oferiți de primărie, iar alți 2500 de dolari urmează să fie colectați din donații, care pot fi făcute deja pe platforma Guvern24. Speranța sătenilor sunt, în mare parte, oamenii plecați peste hotare. Pentru a-i îndemna să contribuie la conservarea tradițiilor, la Pelinia a fost organizată, zilele trecute, și o șezătoare ca pe timpuri.

Donați, cu drag, pentru acasă!”, spune Mădălina Pripa, fondatoarea „Asociației de Băștinași”.

Centrul de artizanat, cu o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătrați, urmează să fie dat în exploatare până în septembrie 2018. Lucrările create aici vor fi vândute mai apoi, astfel fiind posibilă dezvoltarea a noi locuri de muncă în localitate, în special pentru femei.